Scandinavian Biogas bygger anläggning i Mönsterås

I Mönsterås byggs nu en 760 miljoner kronors biogasanläggning som ska producera flytande biogas baserad på rötning av gödsel. Produktionskapaciteten för anläggningen som byggs av Scandinavian Biogas motsvarar 12 miljoner liter diesel och beräknas vara i drift till fjärde kvartalet 2024.  

Scandinavian Biogas bygger en anläggning för 760 miljoner kronor i Mönsterås.Gödsel från lantbruken ska användas som en insatsvara i anläggningen och den flytande biogasen ska främst säljas som bränsle till tunga transporter och sjöfart. Foto: Carolina Wahlberg

Lokala lantbrukare påbörjade biogasprojektet i Mönsterås i Kalmar län redan 2016. Scandinavian Biogas anslöt sig två år senare och bildade tillsammans med lantbrukarna ett samägt utvecklingsföretag med syfte att projektera, bygga och driva den framtida biogasanläggningen, skriver Dagens industri. 

– Samarbetet med Scandinavian Biogas ger oss en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den sänker koldioxidutsläppen i transportsektorn. Miljövinsterna för närproducerad mat blir betydande när vi räknar på hela kretsloppet, säger Olof Boson, lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas till DI. 

Gödsel från lantbruken ska användas som en insatsvara i anläggningen och den flytande biogasen ska främst säljas som bränsle till tunga transporter och sjöfart. För lantbruken innebär detta en möjlighet att utveckla sina verksamheter.  

– Vi har arbetat i många år för att hitta en hållbar och cirkulär lösning för våra verksamheter eftersom gödselhanteringen blivit en begränsning för oss, säger Olof.

Tekniska fakta i projektet 

• Energi, produktionskapacitet: 120 GWh (flytande biogas), motsvarande 12 miljoner liter diesel 

• Biogödselproduktion: 200.000 ton som återförs till bönderna 

• Huvudsubstrat: Cirka 300.000 ton lokal gödsel och grönmassa 

• Planerad produktionsstart: Q4 2024

• Uppskattad bruttoinvestering: Cirka 760 miljoner kronor 

• Underleverantörer: Biogasanläggningen kommer att levereras av portugisiska Efacec SA i konsortium med Multibygg AB. Anläggningen för gasuppgradering och flytandegöring kommer att levereras av Wärtsilä AB. 

Källa: Scandinavian Biogas 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 25 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste