GB Big pack - årets matbluff 2022

Sedan 2015 har den Ideella konsumentföreningen Äkta vara satt press på livsmedelstillverkare som säljer produkter som slirar på sanningen. Antipriset ”Årets matbluff” gick i år till glassklassikern GB Big pack.  

 "GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. ’Kan innehålla mjölk’, står det komiskt men helt korrekt, efter ingrediensförteckningen.”, så lyder motiveringen till vinnaren av Årets matbluff. Foto: Mostphotos 

Enligt Äkta vara var det svenska folket var eniga om att rösta fram GB Big pack till årets värsta matbluff.. 

– Det är uppenbarligen en produkt som berör många, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson, i ett nyhetsbrev. 

Anledningen är att mjölkprodukterna i glassen ersattes med vatten och ärtprotein när receptet gjordes om i mars 2022. Att produkten ändrats framgår på baksidan av förpackningen. På framsidan går det bara att läsa att det nya receptet har ett lägre klimatavtryck än det tidigare.  

– GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt, säger Björn Bernhardson. 

Som ett resultat av att ha vunnit eller varit finalist i Årets matbluff har många tillverkare enligt Äkta vara ändrat sina produkter. Av 21 finalister de senaste fyra åren har 11 tagit åt sig av kritiken och gjort förändringar.  

– Många tillverkare lyssnar uppenbarligen och byter namn, ändrar design och gör även om recepten, säger Björn. 

Omröstning, resultat

GB Glace Big pack vanilj 9 323
Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon 2 627
Fazer Willja Oat for whipping 2 532 
Arla Keso protein 2 409
Bravo Röd apelsin 1 756
Totalt antal röster 18 647

Om Årets matbluff 2022

Bakom Årets matbluff står konsumentföreningen Äkta vara, som driver på för genuin mat, ärligare produkter och färre tillsatser, bland annat genom märkningen Ä-märket och antipriset Årets matbluff. Allmänheten har kunnat nominera produkter som de tycker är bluffiga under hela året, i år hela 304 nomineringar.

Med hjälp av en jury valdes fem finalister valts ut. I årets jury ingick: Mats-Eric Nilsson, Christina Möller, Björn Bernhardson, Jan Bertoft, Annika Sundin, Daniella Bergman, Sébastien Boudet, Lisen Sundgren.
Allmänhetens omröstning skedde på Äkta varas hemsida från den 17 januari till och med den 23 januari.

Källa: Äkta vara

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 25 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste