Weidemanns pristagare lastar 100 procent fossilfritt
Det var under Elmia mässan i höstas som Weidemann visade upp sitt senaste tillskott inom elektrifierade minilastare, Weidemann 1190e. Denna 100 procent eldrivna lastare skulle senare även komma att ta hem förstapris i Farm Machine 2023 i kategorin ”Handling” för sin komfort, smidighet och energieffektivitet.
– Weidemann var tidigt ute med en batteridriven minilastare, redan 2014, men då utan hytt, vid namn 1160e. I vår nya 1190e har många förbättringar gjorts och fler valmöjligheter finns för våra kunder. Till 1190e finns det tre olika batteripack att välja mellan, alla olika stora. Gemensamt för samtliga batteripack är att de alla har litium-jon tekniken, säger Pierre Franzen, marknadsansvarig för Weidemann Sverige.
LitiumJonBatteri
Litium-jon tekniken gör batterierna lättare eftersom de har en högre energidensitet och kan därför lagra och ladda energi mycket snabbare än ett traditionellt blysyrabatteri. Weidemann erbjuder tre olika batteristorlekar. Standard är på 14,1 kWh, som tillval kan man välja 18,7 kWh eller 23,4 kWh.
– Standard laddningsaggregat monterat i maskinen är på 3 kW. Som tillval kan man ha ytterligare ett 3 kW stort laddningsaggregat inbyggt, vilket ökar laddningseffekten till 6 kW. Detta är särskilt lämpligt för det medelstora och stora batteriet för att uppnå kortare laddningstider, säger Pierre och fortsätter berätta om batterierna:
– Det stora batteriet, 23,4 kWh, med dubbla 3 kW laddningsaggregat laddas upp på ungefär fyra timmar och når då en ungefärlig driftstid på sju timmar. Det mellanstora har en driftstid på fem timmar och det minsta har ungefär tre timmar.
Trevlig hyttmiljö
När man kollar in i maskinen möts man av mycket ljus genom den glasklädda hytten och en känsla av enkel manövrering.
– Vi har valt att bygga 1190e med hytt för att kunden ska kunna nyttja den året runt i alla väder. Eftersom maskinen går på el så värms även mycket av hytten upp av el, i form av eluppvärmd sits, framruta, bakruta och ett eluppvärmt tak. Taket värms av en 300 watts värmeslinga, som är mycket effektiv och värmer föraren snabbt. Det finns självklart även vanliga fläktuttag som blåser ut eluppvärmd luft, och med de eluppvärmda rutorna tinar eventuell is och imma av snabbt.
Mekanisk drivlina
När man står still med maskinen är den helt avstängd och slukar då ingen energi alls. Den är enbart igång när man kör framåt eller kör lastare. Vilket sparar mycket energi, enligt Pierre.
– Maskinens drivlina är inte uppbyggd efter en eldriven hydrostat, det sitter i stället en elmotor som driver maskinen framåt och bakåt mekaniskt. Elmotorn är steglös men klarar endast hastigheter upp till 15 km/h annars blir det för effektkrävande i dagsläget, säger Pierre.
Byggd för eldrift
Ofta när man ser hur eldrivna jord- och skogsbruksmaskiner byggts så möts man ofta av samma chassi som används för den dieseldrivna varianten i samma storlek. Detta är såklart befogat eftersom maskintillverkaren redan har ett chassi att bygga på. Det krävs oftast inte speciellt stora förändringar för att kunna montera elkomponenter. Weidemann har dock utvecklat 1190e för just eldrift, vilket gör maskinen mer välbalanserad och ger föraren en trevligare maskinupplevelse, menar Pierre.