”Vi vill basera vår försäljning på fakta”

WellAgri är ett nytt svenskt företag som satsar på gödselprodukter som till 100 procent ska vara baserade på naturliga ämnen. Deras vision är att produkterna ska bidra till hälsosammare jordar, näringsrikare grödor och en större biologisk mångfald.

 

Lars Erik Skjutare, vd och grundare av WellAgri. Foto: WellAgri


WellAgri bildades redan under 2019 men det var först 2020 som verksamheten kom i gång. Idén till att bilda företaget kom efter att grundaren ­Lars-Erik­­ Skjutare varit i kontakt med den indiske entreprenören Nitesh Mittal. Mittal hade under en längre period arbetat med olika typer av jordbruksprodukter och tillsammans med forskare i Indien ville han vara med att ta fram en helt ny typ av gödselmedel som till 100 procent var baserad på naturliga ämnen. Tanken var att de nya gödselprodukterna i framtiden skulle kunna ersätta både de nuvarande ekologiska och konventionella gödselprodukterna.

Produkterna i WellAgris sortiment är gjorda av vegetabiliska proteinkällor som är fria från bekämpningsmedel och tungmetaller och som ska vara nedbrytbara till 100 procent. De har en hög halt av kväve, som blandas med olika naturliga näringsämnen och kan användas som granulat eller i flytande form.

I sortiment finner man bland annat SoilMax som är en produkt med kväve­fixerande bakterier och mykorrhiza som sätter sig på grödans rötter och på så sätt verkar i symbios med rötterna, vilket förstärker växtens möjligheter att ta upp näringsämnen i jorden.
 

WellAgris produkter kan både myllas och spridas. Här syns pågående gödsling på ett fält i Tågarp i Skåne. Foto: WellAgri

Framgångsrika fältförsök

I Sverige har WellAgri gjort fältförsök i samarbete med Hushållningssällskapet i Skåne under 2020. Resultaten från fältförsöken blev framgångsrika och försök gjordes även under 2021 och 2022, försöken kommer att fortsätta även under 2023. När nio olika ekologiska gödselprodukter testades på demofältet vid Slätte Ekodag 2022 placerade sig WellAgri på en delad tredje plats.

– När vi gjorde våra försök 2020 var det på Baby leaf spenat, då fick vi ungefär 90 procent avkastning jämfört med den konventionella delen. Det tyckte vi var en god början så vi fortsatte våra försök tillsammans med Hushållningssällskapet i Skåne. Vi fick också med oss ett antal lantbrukare som tyckte det här var spännande och ville vara med och testa, säger Lars-Erik Skjutare.

Vad är det unika mer era produkter?

– Det är något nytt som kommer till marknaden. Att vi säger att våra produkter är forskningsbaserade är just att de innehåller sammansättningen av mykorrhiza och kvävefixerande bakterier och andra levande organismer. Att kunna köpa kvävefixerade bakterier och lägga ut på åkern finns ju redan sedan tidigare men inte att få allt samlat i en produkt på det här sättet, säger Lars-Erik.

Vilka vänder ni er till?

 – I dagsläget kan man säga att vi i första hand vänder oss till ekologiska lantbrukare som intresserar sig för sin jordhälsa och är öppna för att prova något nytt. Vi tror även att handelsträdgårdar skulle vara intresserade då de vi har varit i kontakt med har uttryckt att vanligt ekologiskt gödselmedel doftar och är inte så lätta att ha i en handelsträdgård. Våra produkter passar även till grönsaksodlare som har bevattningssystem och som kanske har lite svårare att hitta passande ekologisk gödsel. Vi behöver få fram att vi har en avkastning som ligger i nivå med det konventionella lantbruket innan dom blir intresserade. Men för de ekologiska så ligger vi väl till idag.

Faktabaserat

I dag finansieras företaget via ett antal investerare som tillsammans gått in i företaget. Lars-Erik tror att om det skulle gå bra framöver så skulle det förmodligen inte vara svårt att finna ytterligare finansiärer. I dag har de ett 10–15 tal lantbrukare som kunder och som har provat WellAgris produkter men de har varit i kontakt med ett 30–40 tal som visat intresse. Av de kunder som handlat så är det lite blandat hur mycket de köpt för. En del har handlat för uppåt 100 hektar medan andra först velat testa på några få hektar.

– En del vill avvakta och se hur det går för de andra som provar. Många lantbrukare säger att de blir erbjudna mycket hokus pokus och vi har sagt att vi inte ska tillhöra den kategorin utan vi ska basera vår försäljning på fakta. Vi vill kunna visa lantbrukarna att det finns en seriositet i företaget och att vi har en långsiktig syn på saker och ting. Därför fortsätter vi våra försök med Hushållningssällskapet så att det konkret går att se resultat av våra produkter.

Trial and error

Våren 2022 var väldigt kall vilket inte är optimalt för de levande bakterierna och organismerna som behöver värme för att aktiveras och som därför inte blev 100 procent aktiva i tid. WellAgri tog lärdom från det och ändrade sina rekommendationer för 2023. Eftersom de levande organismerna är mindre verksamma i kallt eller svalt väder i samband med sådd eller första givan rekommenderas nu därför ett komplement med en snabbverkande gödselgiva vid kallare väder.

– Det är en erfarenhet som vi definitivt tagit lärdom av och som ligger till grund för rekommendationerna för 2023. En ny produkt innebär att vi fått prova oss fram och att vi fått ändra strategin litegrann utifrån det vi trodde från början. Vi har ökat doserna något jämfört med de första försöken vi gjorde men det är fortfarande väsentligt lägre doser som behövs i jämförelse med andra ekologiska gödsel­medel.

Produkterna är godkända för EU-ekologisk och KRAV-certifierad produktion och kan lagras i tre år så länge det är på en torr och sval plats. WellAgri bedömer att deras produktsortiment ska kunna vara konkurrenskraftiga när man räknar på totalekonomin. Där ingår bland annat kostnaderna för inköp och transport till gården, vid köp av större volymer sjunker kostnaden per hektar.

Lars-Erik nämner att de har varit måna med leverantörerna om att se till att få fram ett granulat som lantbrukare känner igen sig i och som passar maskinerna. Granulat är det som säljs till största delen, vilket är ungefär 80-90 procent, resten säljs i flytande form.

– Vi har fått positiv återkoppling, lantbrukare har sagt att det har varit smidigt att arbeta med produkterna.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 februari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste