Dubbelguld på Skinn-SM

Graute gård på Gotland tog hem dubbla guld när Skinn-SM avgjorde i Tranås i helgen.

I helgen korades Sveriges vackraste lammskinn. Dubbla vinnare i både klass grått och vitt skinn blev Kjell Nilsson och Jenny Andersson, Graute gård på Gotland. Foto: Karin Wennås

Vanligtvis brukar det vara olika gårdar som tar hem guld för vita skinn och gråa skinn på Skinn-SM i Tranås. Men i år var det Graute gård på Gotland som lyckades samla ihop flest poäng i båda klasserna, och Kjell Nilsson och Jenny Andersson kunde resa hem till ön med två guldmedaljer i bagaget.

Skinn-SM arrangeras i Tranås varje år av avelsföreningen för det svenska Gotlandsfåret, Gotlandsfårsföreningen, och både grå och vita skinn med de karaktäristiska lockarna och glansen får vara med och tävla. Främst är det ett tillfälle för de avelsintresserade fårbesättningarna att få ett kvitto på hur de ligger till i sitt avelsarbete, men arrangemanget är också populärt för att man får träffa fårfolk från hela landet och beundra varandras skinn.

I år var första gången sedan 2020 som tävlingen hölls med publik på plats. Totalt deltog 53 fårgårdar med 230 skinn i tävlingen.

Karin Wennås

Gotlandsfårsföreningen

 

 

Artikeln publicerades måndag den 27 februari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera