Låt oss prata räntor med varandra
Att driva lantbruk är extremt kapitalkrävande. Det är bland annat den ägda marken och lokalerna som spökar. I de flesta branscher är det få förunnat att kunna äga sina verksamhetsytor och sällan en förutsättning för företagandet. I lantbruket är ägande vanligt, ofta oundvikligt. Räntekostnaderna är därför vanligen en betydande post i lantbruksföretaget. Men vi talar inte så mycket om räntorna och marknaden för lantbruksfinansiering är allt annat än transparent.
Det är svårt att veta om man betalar ”rätt” ränta på sina lantbrukskrediter. Mycket svårare än för till exempel bolån. Det vi kan vara helt säkra på är att de rörliga räntorna ökat cirka 200 procent på ett år. Det gör räntefrågan högaktuell.
För bolån finns mycket tydliga regelverk för kreditgivningen som bankerna måste följa. Det handlar om kreditbedömning, men också om krav på att offentligt publicera snitträntan på de beviljade bolånen. Det gör det lätt för den aktiva bolånetagaren att bilda sig en uppfattning om vad som är ”rätt” ränta och underlättar för skapande av standardiserade och automatiserade låneerbjudanden.
Några sådan krav på att offentligt publicera räntan för beviljade lantbrukskrediter finns inte. Även regelverket för kreditprövning är mer flexibelt. Knappt någon bank publicerar ränta för lantbrukskrediter. Räntesättningen är i hög grad individuell.
Att låna till en lantbruksfastighet kan både vara dyrare och billigare än bolån för villor. Det avgörs av den av banken bedömda kreditvärdigheten, av belåningsgrad för fastigheten, av lånens absoluta storlek, av lokala fastighetsmarknadens styrka med mera.
Det vore önskvärt med mer transparenta räntenivåer för lantbrukskrediter. Men det är nog inget att hoppas på. Däremot kan bättre kunskap om räntesättningen och relationen mellan andra mer transparenta räntor och lantbrukskrediter, hjälpa oss till bättre affärer.
Det mest effektiva sättet att hitta ”rätt” räntenivå för dig, är att bjuda in fler att finansiera din gård. Ett bra stöd är också att vi pratar räntor med varandra. Idag är det alldeles för tyst om en för nästan alla lantbrukare gemensam kostnadspost, som i sin rörliga form på kort tid ökat 200 procent.
På Jordbruksaktuellts marknadssidor börjar vi nu följa och kommentera en del av de utlåningsräntor som kan tjäna som vägvisare till den ”rätta” räntan för lantbrukskrediter. Låt oss prata räntor med varandra.
Stefan Ljungdahl