Smaklig måltid!

Krönika: Nu ska världen, eller åtminstone Europa, få veta vilken fantastisk mat som produceras i Sverige av svenska råvaror producerade av svenska bönder. 2023 är året då Stockholm blivit utsedd till Europas gastronomiska huvudstad. Hela landet ska visas upp med nya landskapsmåltider framtagna av regionala matinspiratörer och råvaruproducenter, tillsammans med landshövdingar och andra intressenter.

 

Måltiden är inte bara mat. Det handlar om att tillfredsställa alla sinnen. Därför är det roligt att när maten nu presenteras görs det även tillsammans med dukning i färger som speglar landskapets natur. Lokala konstnärer lyfter fram färger och växter som symbolik; vad sägs om gröna, gula och orangea nyanser för att visa den halländska floran av enebuskar, ginst och kryptallar.

Men åter fokus på mat och dryck. Möjligheten att få presentera lokala producenter driver förhoppningsvis mot en ökad matturism till de olika landskapen. Råvarornas ursprung, en tydlig ”källhänvisning” till olika gårdar och med en berättelse om den aktuella rättens betydelse för landskapet väcker nyfikenhet (och hunger). Mat kräva dryck, så självklart finns det dryckesförslag till hela måltiden. Lokala bryggerier och vin i den mån landskapet kan ståta med det sistnämnda får ett eget utrymme. En härlig komposition för den matintresserade och stora möjligheter att lyfta svenska mervärden.

Men går det att ändra matvanor med dessa måltider? Jag lyssnade in på ett webbinarium som handlade om metoder att ändra matvanor, förvisso om köttkonsumtion. Nyckelaktörer inom offentlig sektor, utbud av produkter, information, nudging, sprida goda exempel och ekonomiska styrmedel var några exempel som lyftes. Fallstudier i projekt över hela världen visade att effektiviteten skiljer sig åt. Lätt att implementera men inte så effektivt var nudging medan begränsat utbud var mest effektivt men svårt att implementera. Troligtvis behövs lite av varje om man vill få förändring.

Själv tror jag att det bästa sättet att ändra eller förstärka matvanor är genom god mat som tillagats på fina råvaror från både djur och växtriket. Smaken kommer alltid att avgöra valet för den som har möjlighet att välja. Den som vill gå i motsatt riktning kan roa sig med att följa Facebookgruppen Cursed food. Det är så långt från landskapsmåltiderna man kan komma i smak och presentation och inget jag rekommenderar.

Låt 2023 bli året då hela Sveriges måltidskultur sätts på den internationella kartan för att gynna turism och landsbygdsutveckling. Smaklig måltid!

 

Rolf Åttingsberg
Handelsbanken

Artikeln publicerades måndag den 06 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste