Han blir Ekoböndernas ekobonde 2023

Ekobonden Per Modig har utsetts till Ekoböndernas ekobonde 2023. Priset delades ut under föreningen Ekologiska Lantbrukarnas årliga sammankomst Ekodagarna den 8 mars.  

Per Modig, Ekoböndernas ekobonde 2023. Tävlingen organiseras av ekobönder för ekobönder, i Ekologiska Lantbrukarnas regi. Det är ekobönderna själva som får nominera en kollega de tycker är en värdig vinnare av priset och motivera varför. Av de nominerade väljer därefter föreningens styrelse ut tre finalister som medlemmarna sedan röstar på. Foto: Ekologiska Lantbrukarna

– Det är oerhört hedrande att få denna utmärkelse av mina eko-kollegor, men det handlar inte bara om mig utan det är ett sätt att lyfta hela ekolantbruket. Jag hoppas att utmärkelsen kan användas för att öka intresset för ekologiskt, både inom och utanför branschen, säger Per Modig, ekoböndernas ekobonde 2023, i ett pressmeddelande. 

Per Modig odlar ett 20-tal olika sorters ekologiska bönor, linser, ärtor och quinoa på sin gård utanför Kristianstad. Varje år provodlar han nya sorter som han skalar upp om de visat sig fungera. Han har även utvecklat en unik kedja med utrusning som kan hantera små mängder av olika sorters baljväxter och quinoa. Per arbetar även som växtodlingsrådgivare inom ekoproduktion på HIR Skåne.  

Juryns motivering lyder:  

“Per Modig är nyfiken och hungrig efter ny kunskap som han med stort engagemang förmedlar till sina bondekollegor. Han har byggt upp en ovanlig produktion av baljväxter och lyckas ha med hela värdekedjan i sina affärsidéer, från odling till konsument. Per kombinerar gedigen kunskap med praktiska färdigheter och han vågar ta risker som gagnar hela branschens utveckling.” 

Om priset Ekoböndernas ekobonde 

Priset i nuvarande form delades ut första gången 2019 och då var det ekobonden Carl Jonson, Toftens lantbruk utanför Falkenberg, som fick flest röster. År 2020 tog Uppsalabonden Håkan Carlborg, hem priset. 2021 vann paret Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren från gården Sunnansjö, väster om Uppsala och ifjol vann paret Lola och Anton Ivarsson utanför Tockarp i Blekinge. 

Ekoböndernas ekobonde delas även ut i silver och brons. Ägarparet Maria och Hans Wachtmeister och driftsledaren Anders Moberg på Johannishus Gods i Blekinge fick i år silverutmärkelsen och Job Michielsen och Cecile ‘s Jongers på Ullberga gård i Sörmland, knep bronsplatsen.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Djupt oroande utveckling för svenskt jordbruk

Förra året var sannolikt det mest lönsamma för svenskt jordbruk sedan EU-inträdet. Detta år ser lönsamheten ut att bli sämre, men ändå historiskt sett god. Likväl är investeringsviljan inte minst i djurhållningen låg och vi går mot minskad produktion av gris, fågel och mjölk. Hesa Fredrik bör ljuda över stad och land. Den svenska naiviteten om mervärden för hela produktionsvolymen och bibehållen produktion trots nationella särregler och nationella merkostnader, måste få ett slut.

 

Kommentera