Framtidens Centerparti: In i städerna, lutade åt vänster

Höstens riksdagsval var en riktig rysare. Det känns redan länge sedan, men Centerpartiets nyligen avslutade valanalys är spännande läsning. Den summerar valets största genomklappning och utfallet av partiets snart decennielånga resa, ensamma i drömskapelsen ”den breda mitten”. 

 

Från tydligt landsbygdsparti till parti med otydlig väljarbas, så kan valanalysen sammanfattas. Centerpartiet ökade inte i någon enda riksdagsvalkrets och backade i riksdagsvalet i samtliga 290 kommuner. Störst var tappet där Centerpartiet traditionellt varit starkt. 

Valanalysen inleds med att sparka på den nytillträdda regeringen. Angrepp som är extremt förväntade och känns malplacerade i valanalysen. Kritiken mot nya regeringen motsvaras inte av kritik mot de senaste åtta årens regeringspartier.

En utanför lantbrukssektorn brett spridd missuppfattning är att ”bönder” röstar på Centerpartiet. Bland de professionella lantbruksföretagarna har Moderaterna, men även Kristdemokraterna länge och framgångsrikt konkurrerat om rösterna. Centerpartiets valanalysgrupp ser det som bekymmersamt att stödet bland företagare generellt försvagats kraftigt. Det är en underdrift.

”Landsbygdsperspektivet har blivit för fokuserat på traditionella jordbrukarfrågor trots att landsbygdsboende prioriterar i stort samma frågor som andra väljare.”, skriver valanalysgruppen. Den skrivningen bådar inte gott för till exempel de i de gröna näringarna så populära centerpartisterna Helena Lindahl och Daniel Bäckström, som många hoppas ska få chansen när nya partiledaren Muharrem Demirok går vidare i karriären. 

Centerpartiet har allt färre kärnväljare. Andelen centerväljare som röstade C i riksdagsvalen både 2018 och 2022 var, enligt SVT:s vallokalsundersökning, endast 41 procent. Det är markant lägre än tidigare val. De viktigaste skälen till att rösta på Centerpartiet var de värderingsbaserade röda ­linjerna mot andra partier, framför allt mot samarbete med Sverigedemokraterna, skriver valanalysgruppen. Att bygga väljarbas på motståndet mot ett enda, allt mer populärt parti är en väldigt farlig strategi. 

Det finns två fullt tänkbara utvecklingsvägar för Sverigedemokraterna:

  • Partiet fortsätter att professionaliseras och växa på det brett spridda missnöjet med samhällsutvecklingen
  • Partiföreträdare fortsätter att visa dåligt omdöme eller bristande kompetens och skadeverkningarna blir större när partiet kommer mer i rampljuset

Med den kommunikation Centerpartiet haft under parti­ledare Annie Lööf skulle partiets framtida öde avgöras av Sverigedemokraternas utveckling, inte av den egna politiken. 

Endast 4,6 procent av väljarkåren tyckte att Centerpartiet hade bäst politik i deras viktigaste fråga. Valanalysgruppen konstaterar att sakfrågorna har stor inverkan på väljarnas slutgiltiga val av parti. Således föreslår valanalysgruppen föga förvånande ett ökad fokus på sakfrågeägarskap. 

”Stad och land hand i hand – viktigare än någonsin”, så beskriver valanalysgruppen vägen framåt för Centerpartiet. Samtidigt konstaterar man att det är i staden slaget om de många rösterna står.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 14 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste