Nederländska bönder protesterar mot utsläppsmål

Mer än 10 000 nederländska bönder har rest till Haag för att protestera mot regeringens planer på att minska kväveutsläppen.

5000 direkta jobb inom jordbruket och 15 000 indirekta jobb riskerar att försvinna i Nederländerna till följd av regeringens planer att köpa upp och lägga ner cirka 3000 gårdar. Foto: Mostphotos

Den nederländska koalitionsregeringen vill köpa upp och lägga ner cirka 3 000 gårdar som regeringen anser vara "toppförorenare". Det är en del av en radikal plan för att minska kväveutsläppen med 50–95 procent till 2030, och på så sätt uppfylla EU:s mål för utsläpp av växthusgaser.

Regeringens planer har upprört och väckt ilska bland de nederländska bönderna och det globala jordbrukssamhället. Bondeprotesterna har fått stöd från både högprofilerade politiker och många människor i Nederländerna.

DRABBAR MÅNGA

De som är emot planerna menar att det drabbar livsmedelsproduktionen, samt att 5000 direkta jobb inom jordbruket och 15 000 indirekta jobb riskerar att försvinna, skriver Farmers Weekly UK.

Idag är Nederländerna världens näst största exportör av jordbruksprodukter trots landets storlek. I landet finns över 100 miljoner kor, grisar och höns.

REGERINGEN FÅR KRITIK

Nederländernas premiärminister Mark Rutte har förbundit sig att halvera kväveutsläppen i Nederländerna till 2030. För nuvarande är nivåerna av kväveoxider i landets luft och vatten högre än vad EU:s regler tillåter.

Trots att många på landsbygden erkänner klimatkrisens betydelse har Rutte fått kritik för det plötsliga tillkännagivandet av regeringens plan att minska antalet boskap i landet med en tredjedel. Många bönder riskerar att behöva tvångsförsälja sina gårdar enligt regeringens planer, skriver Euronews.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste