Historisk ökning av matpriserna

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit med över 20 procent det senaste året. Det visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). 

Priset på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 2,74 procent i februari jämfört med januari i år. Foto: Mostphotos 

Enligt den senaste statistiken från SCB har livsmedel och alkoholfria drycker blivit 20,95 procent dyrare mellan februari 2022 och februari i år. Matpriserna i Sverige har inte ökat så mycket på ett år sedan början av 1950-talet, skriver SCB i ett pressmeddelande.  

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB. 

Några undergrupper som sticker ut i den breda prisutvecklingen på livsmedel är fetter, ägg och mejeriprodukter. Där har priset stigit över 30 procent under det senaste året.  

Sett till enskilda produkter sticker ett par grönsaker ut. 

– Priserna på purjolök och blomkål har stigit med nästa 80 procent det senaste året. Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent, säger John Eliasson. 

Läs statistiken HÄR 

Fakta: Konsumentprisindex 

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar. 

I statistikdatabasen finns statistik om prisutvecklingen såväl för övergripande varu- och tjänstegrupper som för enskilda produkter. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste