Från Uddetorp genom Skara – en parad med 60 traktorer

Det startade som ett elev­initiativ 2018 och har sedan dess ökat i popularitet för varje år. Traktorveckan är för många av eleverna på naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara årets höjdpunkt.

 

Erik Johansson var uppställningsansvarig och går andra året med inriktning växtodling. Han bidrog med en MB track 1500. 
– Dom är inte så vanliga i Sverige och rätt ovanliga över lag. Det är skoj att det går att visa upp en och som är i rätt bra skick. Denna är en 86:a med fin komfort och 150 hästkrafter, sa Erik. Foto: Ausrine Öhrström

På naturbruksgymnasiet Uddetorp erbjuds inriktningen lantbruk där eleverna har möjligheten att specialisera sig mot växtodling, lantbruksdjur, maskinservice, entreprenad och miljö.

I år ställdes 60 traktorer upp under traktorveckan på Uddetorp. När den startade 2018 började den i mindre skala med 13 traktorer. Det var bara 2021 som det var ett uppehåll på grund av pandemin.

Varifrån kom inspirationen till initiativet?

– Det startade som ett elevinitiativ. Vi hade elever på skolan som var inspirerade av traktorveckan på Bollerup, ett naturbruksgymnasium i Tomelilla, sa Sara Kroon som är resurspedagog och huvudansvarig för traktorveckan.

– Alla vill vara med, det är höjdpunkten på året! sa Julia Andersson som går andra året med inriktning växtodling och som under veckan ansvarade för att söka sponsring från företag som ville bidra med priser till Tut-bingot.

Hedvig Johansson som går i årskurs tre med inriktning växtodling berättade att det finns en planeringsgrupp där alla deltagare är med och planerar veckan, men att de också har olika ansvars­områden. Hedvig fick rollen som medieansvarig:

– Vi har fördelat upp så att alla har ett huvudansvar för saker och ting som att exempelvis kolla var det är okej att parkera, eller om det är okej att vara ute på flygfältet. Sen så arbetar hela planeringsgruppen tillsammans för de aktiviteter vi har under veckan, sa Hedvig.

Under tisdagen anordnades ett tut-bingo som fungerar som vanlig bingo, bara det att man kopplar upp sig via en teamslänk inne i traktorhytterna. När någon sedan får bingo gäller det att tuta och sätta på blixtredskap. På onsdagen anordnades sedan den stora traktorparaden och då körde alla traktorer i en konvoj genom Skara. På torsdagen blev de fotade och filmade med drönare ute på ett flygfält där de ställde upp alla traktorer i formation.
 

Julia Andersson bidrog med en Massey Ferguson 1200 som hunnit fylla 40 år. 
–Det såldes bara 40 stycken i Sverige så den är ganska eftertraktad och speciell! Klart en brittisk traktor måste ha brittiska flaggan uppe, sa Julia.Foto: Ausrine Öhrström

Paraden särskilt omtyckt

Eleverna som Jordbruksaktuellt pratat med stämde alla in i att paraden är den dagen de tycker extra mycket om.

När de fick frågan om det blev något bråk om ”färgerna”, stämde alla återigen in och sa ja…

– Det blev lite tjafs när vi skulle bestämma om Massey Fergusson eller John Deere skulle åka i täten. Någon blev jättearg, någon blev lite gladare. Det löste vi genom omröstning och då blev John Deere den som fick flest röster, sa Julia Andersson.

Traktorparaden är inte bara uppskattad av eleverna. Den är också väldigt uppskattad av dem som bor i Skara och kan ta del av traktoruppvisningen.

– Responsen från Skara-borna har varit jättefin! Paraden var superkul Och det var jätteroligt att det var så många som var ute och kollade på oss, Sa Hedvig Johansson.

Erik Bränningård går andra året med inriktning maskinservice, han har ansvarat för tut-bingo och sponsring under veckan. Här syns han med en New Holland T6070. 
– Det är en 2012a med 180 hästkrafter, fulltonad med lite extraljus. Ingen AdBlue i den, och med powershift går den ganska så fint, sa Erik.Foto: Ausrine Öhrström

 

Hedvig Johansson kör en 250 hästars John Deere 6250r från 2018. 
– Den är ju lite pimpad med dekaler, lite ledlister och flaggor i front och backspeglar. Det är John Deere som gäller, sa Hedvig.Foto: Ausrine Öhrström

 

Erik Bränningård, Hedvig Johansson, Julia Andersson, Edvin Rosman, Sara Kroon och Erik Johansson visade glatt upp de uppställda traktorerna på skolområdet.Foto: Ausrine Öhrström

 

Ett gäng Volvo BM:s.Foto: Ausrine Öhrström

 

En traktor som fick stanna hemma denna gång men som varit med på traktorveckan tidigare är Edvin Rosmans 180 hästars Massey Ferguson 7718 årsmodell 2018. Edvin går tredje året med inriktning växtodling och har ansvarat för att få tag på en fotograf. Foto: Privat

 

Många som ville komma ut och titta på traktorparaden i Skara. Foto: privat

 

Julia Andersson rullade fram med sin brittiska traktor. Foto: privat

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste