Så ska sweagro kunna erbjuda marknadens mest prisvärda lantbruksredskap

Gustav Rydberg bygger enligt honom själv den mest prisvärda kultivatorn på marknaden. Inga återförsäljare är inblandade och köp, support och service sker ”the digital way”, vilket gör att han kan pressa priserna rejält.

 

Gustav Rydberg är grundare och ägare av Gunimek som håller till i en liten verkstadslokal strax utanför Ljungsbro. Här monterar Gustav ihop samtliga kultivatorer själv innan han skickar i väg dem till kund. Foto: Valdemar Jensen


I Gustav Rydbergs verkstad utanför Ljungsbro står en blå tre meters kultivator som liknar andra tre meters kultivatorer man har sett. Det som skiljer denna kultivator från de andra välkända märkena på marknaden är i slutändan inte så mycket mer än priset.

– En kort summering av min affärsidé med kultivatorn GUNI CULT 300S och de framtida produkterna som är under utveckling är att kunna erbjuda samma typ av produkt i högsta möjliga kvalitetsklass som mina konkurrenter, fast 20 - 30 procent billigare. Detta uppnås genom att man köper kultivatorn direkt av oss, via vår handelsplattform, utan mellanhänder, säger Gustav Rydberg, grundare och ägare till Gunimek och sweagro.
 

”sweagro.com -Machines the digital way” är det digitala återförsäljarföretaget som Gustav startade där han i dag säljer sin egentillverkade kultivator GUNICULT 300S. Foto: Valdemar Jensen

Robust och prisvärd

Det finns redan många tre meters kultivatorer från olika märken i olika prisklasser att välja på men Gustav menar att GUNI CULT 300S är den mest prisvärda på marknaden om man jämför ”äpplen med äpplen”.

– Denna kultivator är inget revolutionerade redskap på marknaden men det är en robust och välbyggd kultivator som är mycket prisvärd i relation till maskinkvalitet, pris och resultat i fält. För att kunna erbjuda kunderna en konkurrenskraftig kvalité gäller det att råvarorna som används vid byggandet kommer från kvalitetssäkrade och välkända leverantörer. Exempel på två av mina råvaruleverantörer är stål från SSAB och kullager från SKF.
 

GUNICULT 300S är en kultivator som jobbar bäst på 15–20 centimeters djup men den klarar även av 30 centimeter, berättar Gustav.

Hyr kultivatorn innan köp

En unik möjlighet som Gustav erbjuder intresserade kunder är att hyra kultivatorn under en säsong. Detta ger lantbrukaren möjligheten att få testa redskapet under en längre period. Väljer man att köpa kultivatorn efter testperioden dras hyreskostnaden av på inköpspriset.

– Just denna möjlighet har faktiskt varit uppskattad och redan lett till flera försäljningar. När jag har en färdig kultivator erbjuder jag intresserade kunder att få hyra den för 25 500 kronor under en säsong, höst- eller vårbruk. Att få testa maskinen, lära sig den och verkligen få känna hur den fungerar under en längre period har varit uppskattat och i nästan alla fall lett till köp.

Service är ofta en viktig del i valet av redskap/maskin hos alla lantbrukare. Sweagro erbjuder traditionell service på plats om så önskas, men Gustav ser gärna att man som köpare ser fördelarna med deras affärsmodell. Gustav vill nämligen sköta allt digitalt via hemsidan, telefon eller via appen som är under utveckling, för att hålla nere även servicekostnader.  I appen eller mobilt via deras hemsida kommer man kunna klicka hem de delar som behöver bytas. Vet man inte vad delen heter eller hur den ser ut kan man skanna QR-koden som sitter fastklistrad på kultivatorn i närheten av delen som ska bytas, detta gör att man får upp rätt del direkt.

–  Vår affärsmodell är annorlunda just för att priset på vår produkt ska kunna bli så lågt som möjligt. Genom att vi sköter försäljning, service och beställning av reservdelar digitalt utan mellanhänder så blir även servicekostnaderna låga om man själv behärskar att serva och byta slitdelar. Jag försöker vara tydlig mot mina kunder och berätta att vi inte fungerar som en traditionell återförsäljare. Om man inte känner sig redo att ta steget mot det mer digitala så är det bättre att man vänder sig till en återförsäljare men då får man vara beredd på att motsvarande kultivator kostar ungefär 100 000 kronor till, säger Gustav.
 

– Just nu är det bara jag som är anställd i företaget men jag har tre konsulter i mitt team, en konstruktör/ ingenjör, en IT-utvecklare samt en som jobbar med digital marknadsföring.  

Nya produkter på gång

Just nu erbjuder Sweagro endast en tre meters kultivator men på ritbordet finns redan kommande produkter som är under utveckling.

– Det var mycket jobb att ta fram den första produkten, mycket ritande och testande. Jag svetsade ihop den första prototypen själv men serietillverkningen görs externt av välrenommerad verkstadsindustri som svetsar, blästrar och lackar alla ramar efter ritningar och kvalitetspecifikationer. Det är sedan jag som monterar ihop resten här i min verkstad tills att jag skickar i väg kultivatorn med lastbil dit den ska. På så vis är affärsmodellen snabbt uppskalningsbar.
 

Till kultivatorn finns olika spetsar att välja mellan och framöver kommer även andra packrullar att erbjudas.

Startade som hobby

Gustav startade Gunimek när han pluggade på Ultuna, då var företaget på hobbynivå, hemma i verkstaden hos sina föräldrar.

– Jag åkte hem vissa helger och bara svetsade och byggde lite olika redskap/tillbehör till olika anläggningsmaskiner som jag sedan sålde. Efter ett tag köpte jag en egen svets och bandkap, vilket gjorde jobbet lite lättare och roligare.

Efter studierna fick Gustav jobb på DeLaval i Mellanöstern och jobbade där i några år innan han flyttade hem och fick jobb på Väderstad. 

–Där var jag i åtta år tills jag valde att satsa 100 procent på min idé om att kunna erbjuda de mest prisvärda lantbruksredskapen på marknaden, avslutar Gustav.

 

Ramen och de andra svetsade komponenterna är byggda av stål från svenska SSAB. Samtliga kullager är från svenska SKF, hydraulcylindrarna är ifrån svenska ARCOS och slangarna är från Hydroscand. Foto: Valdemar Jensen

 

Ramen och de andra svetsade komponenterna är byggda av stål från svenska SSAB. Samtliga kullager är från svenska SKF, hydraulcylindrarna är ifrån svenska ARCOS och slangarna är från Hydroscand. Foto: Valdemar Jensen

 

Ramen och de andra svetsade komponenterna är byggda av stål från svenska SSAB. Samtliga kullager är från svenska SKF, hydraulcylindrarna är ifrån svenska ARCOS och slangarna är från Hydroscand. Foto: Valdemar Jensen

 

Ramen och de andra svetsade komponenterna är byggda av stål från svenska SSAB. Samtliga kullager är från svenska SKF, hydraulcylindrarna är ifrån svenska ARCOS och slangarna är från Hydroscand. Foto: Valdemar Jensen

 

Gustav erbjuder just nu en tre meters kultivator men han har en fem-, sex- och sjumeters kultivator på ritbordet som han snart hoppas kunna presentera. Foto: Privat

 

GUNIMEK 

står för Gustav Nilsson Mekaniska och grundades i början av 2000- talet, då som enskild firma och som ett mindre deltidsföretag/hobbyföretag med viss legotillverkning för tillbehör inom entreprenadbranschen.

I dag är GUNIMEK en prototypverkstad som utvecklar GUNIMEK AB egna produkter under varumärket GUNI och är beläget i Ljungsbro, Östergötland. 

Sweagro är en bifirma till företaget GUNIMEK och är handelsplattformen för maskinförsäljning och maskinuthyrning.

På sweagro.com – Machines the digital way kan man köpa och hyra maskiner och tillbehör inom lantbruk.

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 18 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste