LRF: Onödigt att kräva återbetalning av elstödet

Det elstöd som skulle gå till privathushåll, har även betalats ut till en del företag med enskild firma. Bland annat berörs en del lantbruksföretag.

En del lantbrukare med enskild firma och delat elabonnemang har fått elstödet för privathushåll. Foto: Isabella Odmark

LRF skriver i ett pressmeddelande att de redan tidigt varnade för att detta skulle kunna ske. Nu har Försäkringskassan rätt att återkalla stödet. Därefter kan företagen ansöka om det igen via Skatteverket för att sedan få tillbaka samma summa i juni. Ingen bra lösning menar LRF.

– Det skapar en onödig och kostsam administration för både företaget och myndigheterna. Pengarna till företagarna ska ju betalas ut om mindre än tre månader, så det är ju en väldigt kort tidshorisont vi pratar om, säger Johnny Kjellström på LRF, i ett uttalande.

Tuff situation

Ingen av mottagarna har gjort något fel och LRFs uppmaning är att avvakta vidare information.

Johnny Kjellström, LRF. Foto: LRF

– Vi har många företag som har det tufft ekonomiskt med anledning av de skenande elpriserna, höjda räntor och ökade priser på bränsle och foder. Är det någon tid som våra medlemmar måste få fokusera på företagandet i stället för administration, så är det nu, säger Johnny Kjellström.

Delat elabonnemang

Anledningen till att en del enskilda firmor har fått stöden nu, beror på hur man delat upp sitt elabonnemang.

 – Vi får frågor från medlemmar som undrar varför de har fått stöd och inte grannen. Vår enkla förklaring är att de som har fått stöd har haft ett elabonnemang som har varit delat mellan hushållet och lantbruket. De företag som har separata abonnemang för hushålls- respektive lantbruksel har nu bara fått stöd för hushållselen och får vänta på resten till i sommar, säger Johnny Kjellström.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste