Nytt evenemang för alla Sveriges landsbygder

Initiativtagarna bakom den nya Landsbygdsveckan vill skapa en plattform som ska ge landsbygderna en tydligare plats i rampljuset. 

 

Tanken är att Landsbygdsveckan ska höras och synas runtom i hela Sverige, genom att vem som helst kan anmäla egna evenemang för att lyfta landsbygden.grafik: Tillväxtverket


Landsbygsveckan är en ny satsning från SLU, Landsbygdsnätverket och Tillväxtverket som går av stapeln för första gången mellan den 2–7 maj i år.  

– Veckan är en kraftsamling för att ge landsbygderna en tydligare plats i rampljuset. Genom den vill vi öka kunskapen och stärka nätverken för landsbygdernas utveckling, säger Emil Planting Mollaoglu från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som också är projektledare för Landsbygdsveckan.

Syftet med veckan är att lyfta viktiga frågor gällande landsbygder och deras roll i framtiden. Målet är att evenemanget ska synas och höras runtom i hela landet. 

– Alla som vill vara med och visa upp hur de jobbar med de här frågorna bjuds in under parollen ”Tillsammans lyfter vi hela landet”.  Landsbygdsveckan är tänkt att bli en plattform för samtal och samarbeten mellan röster från landsbygderna på alla nivåer.

Syftet med veckan är att lyfta viktiga frågor gällande landsbygden och vilken roll landsbygden har att spela i framtiden. Det menar Emil Planting Mollaoglu från Landsbygdsnätverket som också är projektledare för Landsbygdsveckan.Foto: Privat

Format för hela landet

Den som vill, får vara med och skapa sitt eget ”engagemang” för att lyfta viktiga landsbygdsfrågor. Formatet gör det möjligt att medverka över hela landet och att man kan ta del av sådant som man kanske inte hade sett annars. 

– Den som vill vara med i programmet anmäler sitt evenemang på hemsidan. Landsbygdsveckan.se Det kan vara fysiska evenemang som en workshop, eller studiebesök. Men det kan även vara digitala aktiviteter eller hybridvarianter. Arrangörerna bestämmer själva hur de vill lägga upp sina evenemang, sen får de självklart gärna höra av sig till oss om de behöver hjälp med upplägget på något sätt.

Varför gör ni detta?

– För att synliggöra alla de innovativa och spännande saker som händer runtomkring i Sveriges landsbygder, men också skapa ett sammanhang som öppnar upp för nya samtal, både på lokal, regional och nationell och till och med internationell nivå. Sveriges landsbygder är ju otroligt viktiga för de framtidslösningar och utmaningar som vi står inför och vi behöver jobba tillsammans och ge förutsättningar åt människor att mötas och lära sig av varandra.

Kommer ni även inkludera lantbruk?

– Absolut! Det är ett av de teman som man kan gå in och anmäla sitt evenemang till. Där har vi ett särskilt tema för lantbruk och livsmedel.

Själva invigningen av Landsbygdsveckan kommer ske under eftermiddagen den 2 maj, med olika presentationer, samtal och föreläsare. Invigningen kommer sändas digitalt så att alla som vill kan ta del av den. 

– Under invigningen kommer vi även att göra inslag från olika platser i landet där det anordnas evenemang, med hjälp av utsända reportrar. 

Den 4 maj hålls det en internationell konferens vid Ultuna, som handlar om hur man arbetar med Rural Pact både på EU-nivå och i Sverige.

– Vi har också en spanarpanel den 5 maj, där spanarna hållit koll på evenemangen under veckan och sedan reflekterar kring vad de tagit del av. Även den kommer att sändas digitalt.

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 25 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste