Tjugo år sedan Renaults traktorer blev ljusgröna

I år är det 20 år sedan Claas undertecknade ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i den franska dåvarande traktortillverkaren Renault.

Xerion-traktorerna byggs i tyska Harsewinkel tillsammans med Claas tröskor. De andra traktormodellerna från Claas byggs i Le mans i Frankrike. Foto: Valdemar Jensen

Efter att ha innehaft en majoritetsandel i Renault Agriculture och genomfört förvärv av resterande aktieandelar år 2008, gick Claas från skördespecialist till komplett systemleverantör inom lantbruksbranschen. Företaget lade till standard- och specialtraktorer till produktsortimentet för att komplettera deras flaggskepp XERION som byggs i Harsewinkel. 

Fabriken i Le Mans bytte färgschema från Renault Orange till Seed Green och från 1 november 2003 rullade alla modeller av det löpande bandet i Claas företagsfärger. Produktsortimentet visades först upp på Agritechnica 2003. Förutom standard- och specialtraktorerna inkluderades LEXION 500, den självgående COUGAR och den senaste generation XERION – en kollektion som väckte stort intresse vid tillfället, skriver Claas, i ett pressmeddelande.

Våren 2019 lämnade den 150 000:e Claas-standardtraktorn Le Mans-fabriken. Och nu under jubileumsåret förväntas 200 000-strecket nås. I dag tillverkar Claas mer än 60 olika modeller i Le Mans från 75 till 445 hästkrafter som sedan säljs i mer än 80 länder.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera