Vilka är Arla?

Debatt. Vi är lantbrukare just för att vi gillar att ta hand om kor och producera ett högvärdigt livsmedel till människorna i landet. Med Arlas nya klimatkrav och krav i Arlagården så måste vi flytta fokus från våra kor till att dokumentera minsta lilla sak. Arlas argument är att konsumenten vill ha den dokumentationen, men handen på hjärtat, bryr sig konsumenten?

Foto: Mostphotos

Borde inte Arla informera konsumenterna om kornas klimatnytta, allt vi lantbrukare gör för natur och miljö? Informera om det högvärdiga livsmedel som vi faktiskt skapar till konsumenterna? Vi behöver konsumenterna, men de behöver även oss om de vill ha mat som är vettigt producerat.

Vi ser nu att matpriserna rusar i höjden, då är det väl knappast troligt att konsumenten är beredda att betala extra för att vi lägger ner många timmar på klimatberäkningen, eller på att vi skannar in dokument, om grön el, foderstater, myllningsaggregat med mera. Att sedan de flesta dokumenten inte ens ska kontrolleras visar väl att detta är ett spel för galleriet.

Ett annat argument från Arla:s sida är att de stora inköparna kräver detta för att de ska köpa vår mjölk, och så kanske fallet är, men de vill ju inte betala för det. Borde inte Arla backa upp oss, informera de stora inköparna om allt extra jobb detta innebär för oss, all press det sätter på oss att rätt dokument ska vara inskannat vid rätt tillfälle, om att vi måste prioritera om vår arbetstid från våra djur och vår personal till skrivbordet, ett skrivbord som vi har valt bort just på grund av det yrkesval vi har gjort.

Att Arla sedan har direktupphandlat Växa för att utföra klimatkontrollen, och i första hand bara informerat lantmännen om de nya krav som kommer på foderbranschen, gör att det luktar illa.

Enligt Arla så är vi alla lantbrukare positiva till all den nya dokumentationen och till alla nya krav och regler. Att vi är så överväldiga positiva till detta känns märkligt, då klagovisorna inte har låtit vänta på sig i branschen. Enligt Arla så har vi lantbrukare godkänt allt detta genom våra förtroendevalda, vilket känns ännu märkligare med all denna negativa respons från landets lantbrukare.

Vi är många som mår dåligt, känner press och känner oss besvikna, men kan vi klaga? Vi sägs ju äga Arla, så nu är det dags att vi städar framför vår egen dörr, för som delägare borde vi ha mer att säga till om. VI är Arla heter det.

Därför har vi startat en namninsamling, för att visa att vi, de svenska lantbrukarna har fått nog av all dokumentation, det märkliga poängsystemet, alla påhittade regler, alla tomma argument, all press, all stress.

Tillsammans blir vi starka, vi är Arla!

Vill du veta mer?

Kontakta Vem Äger Arla på vemagerarla@gmail.com

 

Artikeln publicerades tisdag den 18 april 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste