Överens om sänkt reduktionsplikt

Att reduktionsplikten ska sänkas vid årsskiftet har varit uttalat sedan valet. Men nu har Tidöpartierna kommit överens om nivån.

Tidöpartierna har kommit överens om att reduktionsplikten ska sänkas till 6 procent vid årsskiftet. Foto: Mostphotos

När den nya regeringen tillträdde hade Tidöpartierna enats om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Men exakt hur låg inbladningen av biobränsle egentligen skulle vara har varit oklart. Sverigedemokraternas tolkning har varit noll procent, medan Ulf Kristersson (M) har sagt 6 procent, skriver SVT.

Inför söndagens partiledardebatt kom man så överens om att det blir 6 procent för både bensin och diesel. Detta ska gälla under mandatperioden och man menar att det under 2024 kommer bli ungefär 5,50 kronor billigare att tanka per liter diesel.

Beskedet har fått en del kritik. Tidigare har bland annat Naturvårdsverket sagt att om reduktionsplikten sänks kommer det bli svårt för Sverige att nå klimatmålen.

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari skriver i en kommentar till SVT att ”de svenska klimatmålen ligger fast och nyckeln till klimatomställningen är att öka Sveriges fossilfria elproduktion.”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera