Överens om sänkt reduktionsplikt

Att reduktionsplikten ska sänkas vid årsskiftet har varit uttalat sedan valet. Men nu har Tidöpartierna kommit överens om nivån.

Tidöpartierna har kommit överens om att reduktionsplikten ska sänkas till 6 procent vid årsskiftet. Foto: Mostphotos

När den nya regeringen tillträdde hade Tidöpartierna enats om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Men exakt hur låg inbladningen av biobränsle egentligen skulle vara har varit oklart. Sverigedemokraternas tolkning har varit noll procent, medan Ulf Kristersson (M) har sagt 6 procent, skriver SVT.

Inför söndagens partiledardebatt kom man så överens om att det blir 6 procent för både bensin och diesel. Detta ska gälla under mandatperioden och man menar att det under 2024 kommer bli ungefär 5,50 kronor billigare att tanka per liter diesel.

Beskedet har fått en del kritik. Tidigare har bland annat Naturvårdsverket sagt att om reduktionsplikten sänks kommer det bli svårt för Sverige att nå klimatmålen.

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari skriver i en kommentar till SVT att ”de svenska klimatmålen ligger fast och nyckeln till klimatomställningen är att öka Sveriges fossilfria elproduktion.”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera