Regeringen stöttar Sveriges bidrag i Bocuse d'Or

Regeringen har beslutat att stötta den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or med 1 miljon kronor.

Landsbygdsminister Peter Kullgren. Foto: Isabella Odmark

Bocuse d'Or är världens främsta och mest prestigefyllda internationella tävling för kockar. Pengarna ska bidra till att stärka den svenska satsningen på gastronomi i toppklass och samtidigt stärka den svenska livsmedelskedjan.

– Sverige är ett fantastiskt matland. Den här satsningen är ett led av arbetet med livsmedelsstrategin. Genom livsmedelsstrategin vill regeringen bidra till att Sverige är en attraktiv matdestination samtidigt som vi vill utveckla alla delar av livsmedelskedjan och främja svensk gastronomi, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Tävlar för Sverige

Gustav Leonhardt ska tävla för Sveriges del i Bocuse d'Or i Lyon 2025. Foto: Samuel Unéus.

Tävlingen hålls vartannat år i staden Lyon i Frankrike och Gustav Leonhardt, som vann Bocuse d'Or Sweden 2023 ska representera Sverige 2025. Totalt deltar ungefär 60 länder genom kvaltävlingar på varje kontinent och redan nästa år väntar en kvaltävling i Trondheim inför huvudtävlingen.

– Svensk gastronomi bidrar till ökat företagande och har utvecklats stort under de senaste åren och idag finns det ett stort antal topprestauranger runt om i Sverige. Det är ett viktigt skyltfönster som bidrar till att lyfta svensk matkultur, framgångsrika livsmedelsproducenter och skapa en stolthet för vår livsmedelsproduktion, avslutar landsbygdsminister Peter Kullgren.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera