Branschträff för snöröjare hos norska Tokvam

Tokvam arrangerade sitt branschevenemang Snow Show 2023 i norska Gjövik dit några av Skandinaviens många snöentreprenörer tagit sig för att lyssna, skapa kontakter och eventuellt också hjälpa Tokvam att bli ännu bättre.

 

Tokvam AS riktar sig främst mot låghastighetssnöröjning i städer, industri och privat. Foto: Valdemar Jensen


Inuti en av Gjöviks bergknallar finns Fjellhallen där man spelade ishockey under Olympiska Spelen 1994. Under en dag i april 2023 användes den till något minst lika viktigt som en OS match i ishockey, nämligen en branschträff för skandinaviska snöröjare.

– Vi har länge väntat på att få arrangera ett branschevenemang för våra viktiga snöröjare. Tanken med evenemanget är att snöentreprenörerna ska kunna samtala och ta lärdom av varandra och tillsammans med Tokvam prata om de utmaningar som finns i dag. Tokvam vill veta hur vi kan hjälpa till längs vägen för att göra deras jobb lättare, snabbare och smidigare, säger Finn Kristian Tokvam, vd för Tokvam AS.

– Ett benbrott kan kosta sjukvården i Norge upp emot 110 000 norska kronor. Tänk att lägga de pengarna på ett effektivare snöröjningsarbete i stället, hur mycket pengar kommunerna hade kunnat spara, säger Finn Kristian. 

Kommuner kan spara miljoner

Under eventet pratade man mycket om de problem som branschen har och hur man på bästa sätt kan försöka lösa dem.

– Delar av Skandinavien har under vinterhalvåret ofta väldigt extremt väder, vilket gör att snöröjarna ibland har svårt att hinna med alla gator och vägar som ska plogas och sandas. Men genom att vi blir effektivare och att staten faktiskt vågar satsa mer pengar på snöröjningen så finns det mycket pengar för kommunerna att hämta, framför allt genom att de sparar in pengar på sjukvård, säger Finn Kristian.

På scenen togs ett intressant exempel upp kring hur mycket pengar Oslo kommun la på patienter under ett dygn som skadat sig till följd av snö- och ishalka. Den fjärde januari 2023 skadade sig nästan 100 personer i Oslo kommun till en total sjukhuskostnad på 18,7 miljoner norska kronor. Här menar Kristian att det finns jättemycket pengar för kommunerna att spara genom att anlita fler snöentreprenörer på samma yta och effektivisera arbetet med högre kapacitet, bättre produkter och deras prisade digitala verktyg EasyPlan.

– Det är inte ovanligt att snöröjare har att göra med hundratals adresser per tur och alla ska ha det på ”sitt” sätt. Det medför en komplex planläggning och en stor mängd information som ska delas mellan fasta och inhyrda förare. I EasyPlan finns samtliga gator inlagda och det framgår tydligt vad som ska göras på varje specifik gata/adress, man ser också vart hinder finns och vart den bästa uppläggningsplatsen för snö är i närområdet. EasyPlan registrerar även vart man kört och vilken åtgärd som utförts på sträckan, vilket gör faktureringen avsevärt mycket smidigare. Med EasyPlan minskar man risken för misstag och blir effektivare, säger Finn Kristian.
 

Tokvam frågar besökarna vilka produkter de önskar framöver och vilka förbättringar de saknar på vissa redskap. Här pratar man framför allt redskap för sandning. 

Besökande entreprenörer

Richard Steen-Hansen och hans son David Steen-Hansen var båda med på Snow Show. Rikard driver sitt entreprenadföretag Steen-Hansen Maskin som utgår ifrån Telemark och har många olika grävmaskiner, lastbilar, hjullastare och traktorer som hans anställda kör.

– I huvudsak är vi här för att träffa kollegor inom branschen, lyssna på hur andra entreprenörer i branschen arbetar och tänker för att nå sina mål. Jag tycker man får med sig många idéer och mycket inspiration från andra och det känns roligt att kunna dela med sig av våra erfarenheter, säger Richard.

I Telemark är vädret väldigt varierande och kräver därför ett mer varierat underhåll. Ibland kan det snöa på vissa vägar, vara ishalka på andra och regna på vissa, då gäller det att snabbt anpassa sig.

– Vi underhåller ungefär 1 000 kilometer väg, vissa vägar ska bara plogas, andra ska saltas eller sandas och vissa är det högre prio på än andra. När snön väl faller eller när det bli halkigt gäller det att våra maskiner står redo med driftsäkra redskap och därför har vi nästan uteslutande kört med Tokvams redskap på våra maskiner som går i nära stadsmiljö, säger Richard.
 

David (till v) och Richard Steen-Hansen var två av eventets besökare. Richard driver Steen-Hansen Maskin i Telemark och underhåller 1 000 kilometer väg under vinterhalvåret. 

Vill växa i Sverige

Tokvam köpte för några år sedan upp svenska Ilsbo som länge byggt buskröjare som varit en populär produkt, framför allt i Sverige. Tokvams köp av Ilsbo har enligt Finn Kristian varit mycket framgångsrikt.

– Våra huvudmarknader är Sverige, Norge, Finland och Kanada men vår produktportfölj är fortfarande lite för norsk och kanadensisk med mycket snöfräsar och tyngre utrustning för större snömängder. Köpet av Ilsbo har däremot stärkt vår position avsevärt i Sverige och under de tio senaste åren har vi fyrdubblat omsättningen i grannlandet. Framöver kan jag inte säga mer än att det kommer att komma nyutvecklade produkter som lämpar sig extremt bra för den svenska marknaden. Det ser vi mycket fram emot och hoppas att de landar väl hos våra kunder, säger Finn Kristian.

 

Ett slaskigt väder välkomnade oss in till fabriken som Finn Kristians far en gång startade 1958.

 

Efter svetsning, blästring och lackering hamnar alla produkter på monteringslinjen. Här syns några av många Ilsboröjare få sina komponenter monterade.

 

På Tokvam jobbar i dag 47 personer. I framtiden hoppas man att personalstyrkan ska utökas ytterligare i takt med att företaget växer.

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 16 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera