Köldknäpp skadade höstrapsen

Fredrik Sassner är en av alla lantbrukare i Skåne som fått tänka om efter att en köldknäpp knäckte höstrapsen.

Fredrik Sassner, från Sassarps gård körde upp sin höstraps häromdagen och satsar  istället på maltkorn. Foto: Privat

Fredrik Sassner driver Sassarps gård nära Löberöd i Skåne. Han odlar cirka 300 hektar av framför allt potatis, sockerbetor, vete, korn och raps.

– Vi sådde rapsen i mitten av augusti, ungefär som vanligt. Och vi sådde direkt i stubb med en HE-VA alvluckrare. Men så var det vansinnigt torrt i höstas och det tog nästan en månad innan det började bli plantor.

Hastigt väderomslag

Men tillväxten såg ändå ganska anständig ut, menar Fredrik. Ända fram till slutet av november/början av december.

– Då kom det en sjuhelvetes frostsmäll. Och vi hade inte kört Caryx då eftersom tillväxtpunkten ändå var så pass låg. Det såg bra ut. Men så kom frostknäppen. Det blev 15 grader kallt rätt så hastigt, så det blev ingen mjuk invintring.

Anständig skörd

I Mars var man ute och la en försiktig förstagiva med kväve, då och ännu en bit till fram på våren tyckte man att det ändå såg ut att kunna bli en anständig skörd som var värd att behålla. Men sen, efter att vårkornet och sockerbetorna var sådda och man börjat lite smått med potatisen, konstaterade man att rapsen inte växte och valde då i stället att köra upp den och satsa på maltkorn i stället.

Tror du att resultatet med rapsen enbart beror på vädret, eller kan även sortval ha påverkat utfallet?

– Just de två sorterna jag har, har inte god vinterhärdighet. Men grannars raps som är sorter med bra vinterhärdighet har inte klarat sig heller, så det är exceptionella omständigheter som har gjort att den fått sig en ordentlig käftsmäll.

Hur påverkar det här dig?

– Vi har lagt ner 6000-7000 kronor på utsäde, sprutning, gödsel och alla körningar Så det är klart att det är trist. Det är alltid roligare att ha bra grödor och tjäna pengar.

För Fredrik blir 2023 ett sämre år, med de höga gödselpriserna som varit och sjunkande spannmålspriser.

– Men sen har vi ett väldigt bra betkontrakt och vettiga potatiskontrakt som väger upp. Och 2022 blev ett fantastiskt år. Så 2022 och 2023 blir nog ungefär som två normalår tillsammans.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera