Hallå där Simon Blomqvist HS Östergötlands studentstipendiat 2023!

Hur känns det?
– Det känns roligt och hedrande. Det trodde jag inte, säger Simon Blomqvist. 
Simon är 18 år gammal och går sista året på lantbruksinriktningen med maskinprofil på Vreta utbildningscentrum, klass V20M. 

Simon Blomqvist fick motta HS Östergötlands studentstipendium 2023 på Hushållningssällskapet Östergötlands stämma i slutet av april.Foto: Louise Darius:

Han är uppväxt i Älvestad, strax utanför Fornåsa i Östergötland, på en gård där de odlar spannmål och grönsaker. 

– Där jobbar jag lediga stunder, säger Simon. 

Vad tycker du om Vreta som skola?

– Jag tycker att det är en väldigt bra skola. Vi har bra stämning och bra lärare. Det är ju det här jag är intresserad av så då blir det roligt! Växtodling och maskiner gillar jag mest. 

När Jordbruksaktuellt pratar med Simon är han mitt i praktiken med fokus på grävmaskiner. Han praktiserar på företaget Lavik i Vikingstad. 

– Vi gräver elkabel. Det är roligt eftersom det är något helt nytt för mig, säger Simon. 

I den andra praktikomgången som kommer ha fokus på växtodling kommer Simon att jobba på R & R Kårstad AB, fram till studenten. 

Vad vill du göra efter studenten?

–  Då ska jag jobba inom lantbruket. Jag ska starta enskild firma och jobba både hemma och borta tänker jag. Sedan funderar jag på att läsa till lantmästare om några år. Men först vill jag jobba och så får vi se var allt landar. 

Vad är det bästa med att hålla på med lantbruk tycker du?

– Omväxlingen, skulle jag säga. Ingen dag är den andra lik! Det är också häftigt att få vara med hela vägen från sådd till skörd tycker jag. 

Vad tror du om framtiden?

– Jag tror absolut på en framtid för svenskt lantbruk. Alla behöver vi mat! Man måste tro på det man vill göra annars kan man ju lägga ner. 

Priset var 10 000 kronor, vad ska du göra för pengarna?

– Det har jag inte bestämt ännu. 

 

Om Simon

Ålder: 18

Gör: Läser sista året på Vreta utbildningscentrum, klass V20M

Bor: Älvestad, Östergötland

Intresseområden: Växtodling och maskiner

 

Motivering

”Simon har under sin utbildningstid uppvisat mycket goda färdigheter, både teoretiskt och praktiskt, i ämnen som lantbruksdjur, växtodling och serviceteknik. 

Han är en god ambassadör för skolan och har på ett lugnt och tydligt sätt marknadsfört Vreta utbildningscentrum för blivande elever.

Simon är en person som är lätt att tycka om, han är en god kamrat och har fått väldigt fina omdömen från sina praktikplatser.

Med sitt trygga, intresserade och jordnära sätt samt sina kunskaper, både praktiskt och teoretiskt, har han en given plats inom de gröna näringarna.”

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste