Lasta mer och kör bekvämare med Metsjös nya balvagn

Metsjös nya balvagn MetaBale ska enligt Metsjö vara robust och trevlig att framföra på väg med sin låga tyngdpunkt och hydrauliska fjädring.

MetaBale har en flaklängd på 9,5 meter och nyttolasten är 21 ton. Foto: Metsjö

MetaBales chassi bygger på Metsjös vagnsmodell MetaQ 60 som har funnits på marknaden i över 30 år. MetaBales hydrauliska lastsäkring bygger på Metsjös Mooringkonstruktion där lastsäkringsrören lägger sig strax under flakets sida i nedfällt läge.

– Det finns ett behov av att öka lastkapaciteten och hastighetsförmågan på moderna balvagnar. MetaBale har fått hydraulisk fjädring, vilket ger bättre komfort i höga hastigheter och höjer lastkapaciteten, säger Anders Ivarsson, vd på Ivarsson i Metsjö.

Hydraulisk boogiefjädring och bakdrag är standard. Foto: Metsjö

Lägre tyngdpunkt

Vagnen är byggd i höghållfast stål och har en konstruktion som både ger hög lastförmåga och låg egenvikt. MetaBale har lång-boggie för ökad laglig nyttolast och bättre spridning av lastvikten. Tyngdpunkten blir lägre, vilket ökar stabiliteten och trafiksäkerheten. Vagnen kan utrustas med stora 800-hjul, vilket i kombination med vagnens låga egenvikt på 3 ton ger både låg markpackning och stor stabilitet.

Vagnen är förberedd för luftbromsar och kan utrustas med styrande bakaxel. Foto: Metsjö
– Den hydrauliska lastsäkringen kan öppnas per sida om man inte vill öppna båda sidorna, säger Anders Ivarsson. Foto: Jordbruksaktuellt

Bra tillskott i produktprogrammet

– Det har hänt mycket på balpressmarknaden under de senaste åren och dagens balar är välpackade och därför tunga. Vi ser att MetaBale fyller en lucka på marknaden för vagnar med högre nyttolast och en mer professionell axelupphängning anpassad för moderna traktorer som går i högre hastigheter.

Swedish Agro som säljer Metsjö är nöjda med den nyutvecklade MetaBale vagnen som de tror starkt på.

– Vagnen blir ett bra tillskott i vårt vagnproduktprogram, våra kunder har moderna pressar som gör tyngre balar och de vill köra dem på en säker vagn med god framkomlighet och rätt köregenskaper. Denna nya balvagn erbjuder allt det, säger Magnus Forsell, produktchef på Swedish Agro.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste