Eurofins utökar sin trikintjänst

JP Hästveda trikinlaboratorium har blivit förvärvat av Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB.

I Sverige genomförs tester på alla slaktade grisar för att upptäcka trikiner. Förekomsten av trikiner hos tamsvin är ovanlig. Däremot kan trikiner förekomma hos hästar, särskilt importerade och vildsvin samt flertal andra vilda djur. Genom att förvärva JP Hästveda, expanderar Eurofins sin trikintjänst TrikinAppen. Foto: Mostphotos

TrikinAppen är en digital tjänst för trikinprover som har skapats av Eurofins. Från och med den 1 juni 2023 kommer JP Hästveda att flytta sitt laboratorium och införliva sin verksamhet med Eurofins.

– Vi ser en stor möjlighet att att utveckla vårt erbjudande kring trikinanalyser. JP Hästveda har gjort ett fantastiskt jobb och varit en föregångare i branschen och vi har för avsikt att fortsätta ge kunderna samma goda service, säger David Gustafsson, affärsområdeschef på Eurofins, i ett pressmeddelande från Eurofins.

– Efter 40 år i branschen känner vi att det är dags att lämna över stafettpinnen. Vi har haft samarbete med Eurofins inom många områden genom åren, därför känns det naturligt att låta Eurofins föra vidare vår kunskap, säger Jenny Nilson, JP Hästveda.

Varför trikinprov?

Trikinprov ska enligt lag utföras på kött från tamgris, vildsvin och häst med flera djurslag, som kan vara trikininfekterade, och som ska säljas eller ges bort för konsumtion.

Sjukdomen som uppstår vid trikininfektion heter trikinos. Trikinos är en så kallad zoonos vilket innebär att sjukdomen kan smitta mellan djur och människa. En vanlig smittkälla för människor är till exempel kallrökt korv och andra otillräckligt upphettade charkuterivaror.

Fakta Eurofins

Eurofins utför kemiska och mikrobiologiska analyser inom lantbruk, livsmedel och miljö. Inom deras specialistområden finns analyser av bland annat bränsle, läkemedel, mjölk samt produkttestning. De är ett av världens största nätverk av laboratorier med mer än 61 000 anställda i 61 länder och mer än 900 laboratorier över hela världen.

Källa: Eurofins

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera