Motståndskraft och beredskap kommer kosta pengar

I dag (den 23 maj) startade LRF:s två dagar långa Riksförbundsstämma. Dagen inleddes med tal av LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

– Vi är förändringsvilliga. Men vi vill att förändringen ska ske på rätt sätt, så att det gynnar både den enskilde och samhället i stort.´, sade LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i sitt inledningstal.

– Vi befinner oss nu i en marknadssituation som är oerhört turbulent och som hållit på ganska länge och i olika faser. Och vi är just nu inne i en fas där vi är på väg ner och ur en bubbla. Vi märker av på olika sätt, inte minst i media och från politikens sida att det är sänkta livsmedelspriser som ska lösa problemet i samhället, sade Palle och menar på att konsumenterna från många håll uppmanas att jaga lågpriser.

Stort fokus på lågpriser

Enligt Palle är det inte LRF:s uppgift att förhandla priser. Förbundets uppgift är i stället att kommunicera hur olika beslut som tas i hela kedjan och konsumenters agerande får för konsekvenser.

– När konsumenterna fokuserar så mycket på lågpris är risken att vi tappar en hel del av det här som vi ganska mödosamt, under lång tid har byggt upp. Och vi missar också möjligheten i att investera i nya smarta lösningar, som är ännu bättre för miljön och klimatet.

Palle poängterade även att motståndskraft och beredskap aldrig kommer vara gratis att få till, utan kommer kosta pengar. Och att mycket handlar om att producera mer i Sverige och göra oss mindre beroende av både importerad mat och insatsvaror.

– Allt detta kommer kosta pengar och de pengarna finns inte när marknaden så tydligt går mot lågpriser.

Vi är förändringsvilliga

Han pratade även om LRF viktiga roll i påverkansarbetet, från den enskilda medlemmen och de regionala kontoren upp till Riksstyrelsen, som i sin tur påverkar både här hemma i Sverige och besluten som tas i EU.

– Vi är i de flesta lägena konstruktiva och inser att vi inte kan stå still.  Vi är förändringsvilliga. Men vi vill att förändringen ska ske på rätt sätt, så att det gynnar både den enskilde och samhället i stort.

Läs LRF:s Verksamhetsberättelse för 2022

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste