Mindre metan med fodertillskott

Som en del i ett pilotprojekt testar drygt 2 500 svenska Arlakor fodertillskottet Bovaer för att minska sina metangasutsläpp. 

 

Genom att tillsätta en fjärdedels tesked av fodertillskottet Bovaer i varje kos foder, är det möjligt att minska metanutsläppen med i genomsnitt 30 procent, menar Arla. Foto: Carolina Wahlberg

För ett år sedan meddelade Arla att man skulle starta ett stort pilotprojekt med Bovaer i Sverige, Tyskland och Danmark. I Sverige deltar sex mjölkproducenter med sina gårdar för att undersöka hur det praktiskt går till att använda fodertillskottet i produktionen.

En av dem är Tina Borgström, som driver en mjölkgård med 150 kor tillsammans med sin familj. Gården ligger i Kilanda, fyra mil norr om Göteborg. I oktober förra året blev gården kontaktad av Arla som undrade om de ville vara med i projektet för att testa hur Bovaer fungerar. Och i början av februari tillsatte man de första mineralerna i fodret. 

Tina Borgström är en av de Arlabönder som deltagit i ett praktiskt pilotprojekt där man använt fodertillskottet Bovaer till korna. Ett tillskott som ska kunna minska kornas metanutsläpp. Om konsumenterna är villiga att betala för det kan hon absolut tänka sig att använda det i framtiden. Foto: Privat

– Jag tycker det är intressant med forskning och utveckling. Det är kul att testa nya saker! Jag tycker att det är viktigt att utveckla både sig själv och näringen, säger Tina Borgström, till Jordbruksaktuellt.

30 procent

Bovaer verkar genom att hålla nere enzymet som utlöser metanproduktionen i matsmältningssystemet hos korna. Genom att tillsätta tillskottet i kornas foder ska det vara möjligt att minska metanutsläppen med 30 procent i genomsnitt. Bovaer är det första fodertillskottet som godkänts i EU för att minska metangaser från kor och andra idisslare, skriver Arla. 

Under projektets gång har Tina haft nära kontakt med en representant från Arla. Varje månad skickas foderprover in och Arla håller koll på mjölkinvägningen för att se om det blir några avvikelser. Men enligt Tina är allt som vanligt och korna har inte reagerat på tillskottet på något negativt sätt. 

 – Det finns ingenting att ta på eller uppmärksamma. Samtidigt hade det varit kul att märka någonting, men det gör jag inte, i och med att vi inte gör några mätningar hos oss. Den här piloten är till för att se hur det fungerar praktiskt ute på gård. 

Inför starten av projektet så skickades ett foderprov in till Arla och så räknade de ut hur mycket Bovaer som skulle tillsättas till djurens foder. Korna på gården utfodras med en mixervagn från Mullerup, så det var bara för Tina att mata in mängden mineraler och så sköter mixervagnen resten.  

Tror du på det här som en framtidsgrej?

– Metanutsläppet ingår i kons kretslopp, samtidigt så behöver vi minska på så många utsläpp som vi kan. Men jag tycker egentligen att det är de fossila utsläppen som borde ligga i pipen där, och det gör de väl till stor del också. Fast kan man på ett enkelt sätt, som inte påverkar kon över huvudtaget, minska metanen lite så är det ju ett utsläpp som har minskat. 

Vad är utmaningarna?

– Vi måste få betalt för att använda det och det kan inte ligga på lantbrukarna att de ska stå för den kostnaden. Vi är pressade som vi är. 

Tina menar att det kanske skulle behöva vara en mervärdesgrej som konsumenterna skulle betala extra för att få ännu klimatsmartare mjölk.

– Samtidigt är kon är i sig väldigt klimatsmart som hon är. Det är väldigt viktigt att lyfta. Gränsen är hårfin där det här istället kan vinklas över till att kon är en miljöbov och att vi på det här viset kan vi få ner hennes utsläpp. Det är svårt, för alla utsläpp som vi kan få ner är ändå utsläpp som försvinner. Men prio ett är de fossila utsläppen absolut. Men det här är ett enkelt sätt att få ner en sorts utsläpp. 

Tinas besättning kommer vara med i projektet fram till betessläpp.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 maj 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste