De är årets Vallmästare 2023

Göran, Marcus, Ida och Susanne Lagerstedt på Olasgård i Valinge utanför Varberg i Halland får ta emot utmärkelsen i år.  

Årets Vallmästare 2023, Göran, Marcus, Ida och Susanne Lagerstedt. Foto: Lisbeth Karlsson, Tidningen Husdjur. 

På Olasgård, där de har en besättning på 180 årskor är hela familjen Lagerstedt engagerad i den ekologiska mjölkproduktionen. Vallfodret har spelat en central roll i hur de har kunnat uppnå den genomsnittliga avkastningen på drygt 12 800 kilo ECM i besättningen. 

– Det är ett imponerande lagarbete av familjen Lagerstedt, med noggrannhet i alla detaljer, som gör att de lyckas hela vägen från odling av vallen till utfodring av ensilaget. Deras noggrannhet vid inläggningen visar betydelsen av den gamla ramsan hacka, packa, täck, säger Ann Christin Olsson, chefredaktör på tidningen Nötkött och jurymedlem, i ett pressmeddelande från tidningen Husdjur och tidningen Nötkött.  

ERFARENHETER FRÅN 2018 

Lagerstedt-familjen har gjort förbättringar i sin vallodling genom att ta erfarenheter från 2018. Det har gjort att de gått från tre till fyra vallskördar. Genom att använda en ny vallfröblandning som är bättre anpassad för gården har de sett positiva resultat. Enligt deras erfarenhet har både baljväxtinnehåll och den totala vallskörden ökat. 

– Olasgård har testat sig fram och inte gett sig förrän de nått det resultat de vill ha med sin vallodling. Juryn imponerades av de jämna näringsvärdena och den höga nivån av råprotein och energi i de fyra vallskördarna. Att korna producerar så mycket mjölk är ett kvitto på att gårdens ensilage verkligen också har den kvalitet som analyserna visar, säger Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur och juryns ordförande.  

Juryns motivering lyder:  

Klöver i vallen ger klöver i kassan på Olasgård där vallfodret är basen för en imponerande avkastning i den ekologiska mjölkproduktionen. Med ändrad vallfröblandning och fler skördar har gården nått sina mål för mängd och näringsvärden. Noggrann packning ger hög kvalitet och borgar för litet foderspill. Gården håller jämna värden inom skördarna och når en hög nivå av råprotein och energi med enbart stallgödsel som gödning. För detta belönas familjen Lagerstedt på Olasgård med titeln Årets Vallmästare 2023.  

Om Årets Vallmästare:  

Utmärkelsen Årets Vallmästare instiftades 2003 för att uppmärksamma och belöna skickliga vallodlare. Priset delas ut av tidningarna Husdjur och Nötkött tillsammans med Svenska Vallföreningen, Gård & Djurhälsan, Sveriges Lantbruksuniversitet och Växa Sverige.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 juni 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste