Uppdrag: stärkt livsmedelsberedskap

Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att stärka livsmedelsberedskapen i Sverige. Förslag på åtgärder inom primärproduktionen av livsmedel ska redovisas senast 17 november 2023. 

Säkerhetsläget kräver stärkt livsmedelsproduktion i Sverige. Jordbruksverket ska presentera åtgärdsförslag för att stärka livsmedelsberedskapen senast 17 november 2023. Foto: Mostphotos

– Det försämrade säkerhetspolitiska läget har aktualiserat behovet av att stärka livsmedelsproduktionen i Sverige.  Syftet är att stärka beredskapen på gårdsnivå i och med att primärproduktionen är en kritisk del av kedjan. Med hjälp av företagsnära rådgivning ska det bli tydligt vilka insatser som behövs i det specifika företaget, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.  

Uppdraget inkluderar företagsnära rådgivning och förslag på en finansieringsmodell för robusthöjande åtgärder där målgruppen är jordbruksföretag. Även förslag på andra åtgärder för att stärka livsmedelsberedskapen kan bli aktuella.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 juni 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera