Öjeby Lantbruksmässa blir till fältdagar

Ett nytt koncept för i år har utformats där man under tre dagar lyfter ämnen kopplade till försörjningsbalans, livsmedelsstrategi och beredskap. 

Fältdagarna genomförs den 22–24/8 2023. Mässområdet hittar ni vid Öjebyn Agro Park, Patrons Allé i Öjebyn, Piteå kommun i Norrbottens län. Foto: Jessica Lindberg

Fältvandringarna och demoodlingarna kommer ges större utrymme än tidigare och med ett mer fördjupat innehåll. Förutom de planerade fältvandringarna kommer det även att finnas ett mindre område med utställare, teknikdemonstrationer, företagsaktiviteter, seminarier samt lunch- och kaffeservering. 

– Genom att ge de olika försöksodlingarna mer plats på programmet, där personal från Hushållningssällskapet och branschaktörer tillsammans skapar ett riktigt matigt innehåll i fält hoppas vi att besökaren ska känna att man får med sig ännu mer kunskap och nya tankar hem, säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare i projekt Gröna Näringar och samordnare av årets fältdagar på Öjeby Agro Park, i ett pressmeddelande från Hushållningssällskapet. 

Några av programpunkterna:  

  • Kan smarta sensorer skapa bättre förutsättningar för de gröna näringarna i Piteå? Nyfikenheten på svaret har lett till ett nytt projekt mellan PiteEnergi och Hushållningssällskapet. Teknikutvecklingen inom IoT och sensorer utvecklas snabbt, vilket ger nya möjligheter till användningen av data. Temperatur och fuktnivåer i luft och jord är viktiga parametrar för att optimera odling. Med en odlingsperiod som är kortare och intensivare än i övriga landet är det extra viktigt att veta när förutsättningarna är de rätta. 
  • Det 12 hektar stora rybsförsöket i projektet MarginUp! som Hushållningssällskapet genomförde tillsammans med RISE kommer att visas upp. Skörden torkas och pressas i en ny anläggning för att utvinna olja för bränsleframställning. 
  • På bär och grönsakssidan presenteras bland annat frukt- och bärsortimentet i projektet ”Framtidens frukt och bär”, sortförsök av jordgubbar och svarta vinbär, broccoli och spetskål. Förutom Hushållningssällskapets personal medverkar även Joakim Stefansson från Elitplantstationen och Elisabeth Öberg, Länsstyrelsen på fältvandringarna den 22/8. 

Öjeby Lantbruksmässa samordnas av projekt Gröna Näringar och Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten. Övriga samarbetspartners är Länsstyrelsen Norrbotten, Grans Naturbruksgymnasium och Lantbrukarnas riksförbund. 

Källa: Hushållningssällskapet  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 juni 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste