Konsten att förädla lamm
På gården Göberga Hult i Småland driver Jenny och Börje Andersson ett företag inriktat på avel och förädling av lammskinn genom Ateljé Guldtackan. Nyligen utsågs de till Årets Fårföretagare 2023.
– Det känns jättehäftigt och väldigt ärofyllt! Det finns väldigt många otroligt fina fårföretag i Sverige. Och alla har så olika inriktningar. Det är kul att fåren har så mycket att ge, ull, skinn, kött och öppna landskap, det finns många grejer man kan snöa in på, säger Jenny Andersson.
Vad betyder priset för er?
– Det känns jättestort! Vi säljer mycket livdjur, så många har köpt djur från vår besättning. Det känns jättekul att vi har hjälpt folk att få bättre och bättre besättningar.
Gården Göberga Hult ligger i Norra Småland mellan Gränna och Tranås. Besättningen består av knappt 140 tackor och 240 lamm av rasen gotlandsfår.
– Det är en avelsbesättning. Vi jobbar jättemycket med aveln för att få fram fina djur.
Var ligger ert fokus?
– Vi försöker att fokusera på allt! Vi vill ha så bra skinn som möjligt. Men vi vill också ha bra kroppar på djuren. Vi är med i avelsprogrammet som heter elitlamm. Därifrån får vi avelsvärden. Efter att man har tittat på avelsvärdena är vi noga med att även bedöma hur de verkligen ser ut i verkligheten.
En stor del av företaget bygger på förädling av djurens ull och skinn, genom Ateljé Guldtackan som Jennys mamma startade upp i början av 90-talet.
– Jag började jobba på gården 1994, både med djuren och med tillverkningen av skinnprodukter. Och sedan tog jag och min man över hela gården och verksamheten 2011.
På gården finns ett stort hus med butik och ateljétillverkning på övervåningen.
– Jag har öppet året om fyra dagar i veckan. Sedan syr jag även under andra tider och djuren kräver mycket arbete. Min man har ett heltidsarbete utanför hemmet också, men när han inte jobbar där hjälps vi åt med djuren.
Av skinnen tillverkas till exempel västar, mössor, vantar, fällar, kuddar och dynor. Mycket är specialbeställningar. Jenny syr även många kuddar, vantar och mössor åt andra företag och gårdsbutiker i både Sverige och Danmark.
– Sedan har jag också sytt mycket till olika designers, en del riktigt stora namn som satsar på svensk tillverkning. Men exakt vilka det är får jag tyvärr inte berätta.
Just tillverkningen är viktig för företagets lönsamhet.
– Vi hade inte kunnat livnära oss på bara fåren och köttet. Men jag jobbar heltid och mer än det med tillverkningen på Guldtackan, så det är där mitt fokus ligger. Det är väldigt roligt att kunna sy åt andra. Vi låter även spinna garn av ullen och säljer den tillsammans med egna stickmönster.
Vad gör ni som sticker ut?
– Vi har hållit på väldigt länge, och varit väldigt uthålliga både i vårt avelsarbete och i tillverkningen. Vi har haft den här ateljén i 30 år med gårdsbutik och försäljning på gården. Och just att vi har jobbat med aveln så pass länge och fortsätter att leverera bra livdjur.
Jenny berättar att i avelsarbetet bedömer hon sina djur själv på gården först.
– Först bedömer vi kroppen enligt Europaskalan, sedan pälsens färg, lockar, kvalitet och helhet. Sedan tar jag ut djur som jag bedömer är riktigt bra, dels till mig själv, dels till försäljning. Sedan tar jag ut bagglamm som vi åker på riksmönstring med, där två domare bedömer de levande djuren. Jag brukar ha med mig 7-8 stycken och förhoppningsvis är det några som får bra poäng som vi sedan kan sälja på auktion.
Vad är på gång hos er just nu?
– Vi har nyss släppt ut djuren på bete! Så nu försöker vi hämta andan lite efter årets lamning. Framöver är det fokus på produktionen i ateljén, butiken och sommarförsäljningen. Förhoppningsvis kommer det att komma mycket turister i sommar, säger Jenny och fortsätter:
– Skinn har ju varit populärt i väldigt många år. Men nu är det ju väldigt många fler gårdar som säljer skinn, mot vad det var för 30 år sedan när vi började. Då var vi kanske inte helt ensamma, men det var väldigt få som sålde skinn på det sättet som vi gör nu. Så konkurrensen har blivit mycket större men samtidigt så är det väldigt populärt, och har man börjat köpa skinn så vill man gärna ha fler.
Har ni någon dröm framåt?
– Nu har vi kontrakt med Scan. Men det vore lite roligt att sälja kött på gården också. Men dit har vi inte kommit ännu. Så vi fokuserar på skinn och avel så länge så får vi se hur det blir i framtiden.
Motivering
”Detta är ett fårföretag som utmärker sig genom kunskap, bredd och långsiktighet. Jenny och Börje har ett stort avelsintresse och en målmedveten inriktning på att ta vara på fårens många möjligheter; köttet, skinnen, ullen samt avelsdjur till försäljning, både på aktioner och hemma på gården.
Gårdsbutiken och ateljén, där skinn säljs och ull- och skinnprodukter skapas efter egen design och man även syr på uppdrag åt andra fårägare, är sedan decennier ett riktmärke när det gäller skinnhantverk av högsta klass.
Titeln Årets Fårföretagare 2023 tilldelas Jenny och Börje Andersson och Ateljé Guldtackan för att de under många år både förvaltat detta klassiska fårföretag väl, och framgångsrikt utvecklat det!”