Unga Lantbrukare – ni är framtiden, så se till att leva väl!

Krönika: Min far är en bonde av den “gamla skolan”, om uttrycket förstås. Tog sällan ledigt, samtidigt som han utvecklat gården på ett fantastiskt sätt under de senaste årtiondena. I takt med att gårdens omfattning växt avsevärt har han agerat som självupplärd chef, ekonomiansvarig, driftledare och säkerligen fler roller än så. Men så den 26 januari blev min far tvungen att åka ambulans till sjukhuset, där läkarna snabbt fattade beslutet att söva honom och placera honom i respirator på intensivvårdsavdelningen.

 

Ingen visste hur länge, inte minst min far som strängt hävdade att “detta har jag inte tid med”. Det blev en lång sjukhusvistelse, vilket har följts av en rehabiliteringsperiod som fortfarande pågår i skrivandets stund.

Jag vill inte söka medlidande i denna krönika, utan snarare uppmärksamma, dels livets skörhet men framför allt betydelsen av unga lantbrukares roll som driftledare. Jag vill med denna text betona vikten av att en driftledare inom jordbruket delegerar även de viktigaste uppgifterna, så anställda kan sköta driften utan större bekymmer under en viss tid. Även lantbrukare bör med lätthet kunna ta semester, vara fria och lediga från gården – sådant som är mer eller mindre självklart i andra branscher.

Naturligtvis är det speciellt att vara egenföretagare, det krävs tillgänglighet i största möjliga mån, framförallt med djur på gården. Under vissa perioder är det fullt upp, och livet som lantbrukare är mer eller mindre en livsstil och engagemanget de visar verkar vara naturligt. Vilket jag beundrar! Det kan verka banalt, men min fars sjukdomsperiod har varit en påminnelse om att handlingsplaner, organisationsstruktur, strategier och arbetsfördelning är fördelaktigt och ett viktigt element i så pass stora företag som många lantbruk är i dag. Jordbruk är framtidens bransch, vilket gör att det ska ha de flesta faciliteter som andra jobb erbjuder. Det krävs för att jordbruket ska vara modernt och en attraktiv arbetsplats i framtiden.

Under mina studieår har jag fått besöka lantbruk som arbetar strategiskt med dessa frågor, och jag är egentligen inte särskilt orolig. Den unga generationen som jag stött på vet vikten av att njuta av vardagen och de älskar att jobba mycket. Men glöm inte bort att varva ner, och till den äldre generationen; delegera ansvar och ge en inblick i alla delar i driften. Ni har ett yrke med många yrkestitlar i om man ska bena isär titeln “lantbrukare”.

Under sjukhustiden tog en läkare min mor åt sidan och sa strängt ”Det är två saker; din man är utbränd och har arbetat för mycket alldeles för länge. Det andra är att man inte kan ha en sådan gård utan en plan B.”. Hårda ord, och inte helt sanna. Det finns en plan, men den var långsiktig. Mycket kring det dagliga hade min far i huvudet, och under alla år har han skött det mesta på egen hand. Svårt för någon annan att ta över på en natt? Ja. Är det så konstigt? Absolut inte, akut frånvaro av driftledaren är något vi inte hade räknat med. Dock hade det kanske varit enklare om det fanns tydliga arbetsrutiner att följa. Min lillebror som under årets första period jobbade på en gård i Australien har nu kommit hem och axlat driftansvaret på ett mycket engagerat sätt. Jag vet att han vill detta, och viktigt är att han får lära sig rollen som driftledare tidigt. Knyta kontakter, sätta gränser och lära sig olika ledarskapsverktyg. Så att jag får chansen att ha en pigg bror livet ut, som upplevt det han önskat, även utanför gården.

Ni är framtiden, så se till att leva väl!

 

Amanda Larsson
Ekonomagronomstudent

Artikeln publicerades fredag den 14 juli 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste