LRF: Konstbevattning behöver trefaldigas
Enligt Lantbrukarnas Riksförbund krävs det en investering på drygt tio miljarder kronor i fler bevattningsdammar för att klara av vattenförsörjningen inom jordbruket i Sverige.
Idag är det svenska jordbruket i stort sett helt beroende av regn för sina skördar. För närvarande handlar det om 94 procent av åkermarken. Många av de befintliga bevattningsdammarna finns på Gotland, bland annat på Stora Tollby gård, som ägs och drivs av Andreas Wiklund, rapporterar Sveriges Radio/Ekot.
–Utan de här dammarna hade inte gården funnits som den är idag. För det är liksom nyckeln till alltihop, utan vattnet så kan vi inte ha den produktion vi har, säger Andreas Wiklund.
Otillräcklig bevattning
Enligt den senaste kartläggningen från 2016 har hela 94 procent av jordbruksmarken ingen konstbevattning alls, medan bevattningsdammar endast svarade för lite över 2 procent av vattenförsörjningen av svenska åkermarker. Detta anses vara otillräckligt enligt Lantbrukarnas riksförbund, där Markus Hoffman är vattenexpert.
–Om det nu är så att torka är mer vanligt förekommande så behöver vi kunna vattna en allt större del av den arealen som vi odlar livsmedel på. Så bevattning är en beredskapsfråga, säger Markus Hoffman.
10 miljarder kronor
För närvarande måste många lantbrukare som vill anlägga dammar ta stora lån för att möjliggöra detta. Årets investeringsstöd kommer emellertid att underlätta skapandet av ungefär 300 nya bevattningsdammar fram till 2027. Detta stöd är dock långt ifrån tillräckligt för att täcka det framtida behovet.
Enligt LRFs beräkningar behöver konstbevattningen trefaldigas fram till 2050 för att klara av klimatomställningen inom jordbruket. Markus Hoffman menar att det krävs ytterligare över 10 miljarder i investeringar specifikt för bevattningsdammar för att uppnå detta mål.
–Bara torkan under 2023 har lett till skördeskador på 6 miljarder kronor. Så investeringar i bevattningsdammar är nog en bra investering för landet Sverige, säger Markus Hoffman.
Läs reportaget från Stora Tollby gård där vattenfrågan lyfts HÄR