”Jan säljer biffar med närkontakt”
Krönika: Sommaren blev inte lika torr som 2018, och regnet gjorde nytta inte bara för vallskörden utan även för semesterprojekt som skjutits upp i flera år. Ett av dessa projekt var att röja på vinden. En lång hallandslänga med öppen vind och stora ytor har gett flera generationer möjlighet att skjuta upp beslut om vad som borde kastas respektive sparas till eftervärlden.
Diskussioner om användningsområden för äldre föremål, vilka släktingar som är på foton och inte minst gamla tidningar har fångat mitt intresse. Mina föräldrar hade sparat flera årgångar av tidningen Land och i ett nummer från november 1985 fastnade jag för rubriken som återuppstått i min krönika. ICA-handlaren Jan i Södermanland intervjuades för sitt initiativ till samarbete med lokala lantbrukare att sälja närproducerat kött med spårbarhet och giftfritt odlad sallad från odlare i trakten. ”ID-korten” i köttdisken beskrev ras, klassning och uppfödningsmodell för alla styckningsdetaljer, vilket skapade mervärde för både lantbrukare och kunder. De senare utlovades dubbla köpesumman tillbaka om man blev besviken på produkten. Så säker var Jan redan 1985 på att närproducerat var framtiden.
Inom alla verksamheter behövs pionjärer som uppfinner, utmanar och förhoppningsvis skapar temporära monopol som täcker kostnader för utveckling och samtidigt bidrar till att hela branscher flyttar fram sina positioner och sätt att bedriva företag. Lantbrukare har alltid varit lösningsorienterade för att optimera sin verksamhet. Ofta stannar lösningen på gårdsnivå men ibland blir det ett koncept, varumärke eller ny verksamhet till glädje för fler.
Jag hade för många år sedan nöjet att jobba hos en mycket framsynt lantbrukare med förmåga att ta sina idéer till marknaden. Lokala varumärket ”Ackes kyckling” skapades utifrån vetskapen att eget foderrecept och högre slaktvikter på färsk kyckling skapade något som inte fanns på marknaden. ”Veinge nödradioförening” bildades långt före mobilernas intåg, där lantbrukaren med en sändare larmade grannar och 90 000 om olyckan var framme. ”Bondebussen” var en foodtruck till fester långt innan någon i Sverige ens kände till begreppet och dessutom med utskänkningstillstånd.
Att lantbruket präglas av hög innovationsgrad är ingen nyhet och det ska uppmärksammas. Huvudtemat på Agritechnica 2023 handlar om utmaningar och möjligheter med framtidsorienterad jordbruksteknik för att öka den gröna produktiviteten. Handelsbanken är i år med och sponsrar den svenska paviljongen på mässan, då vi tror att många svenska företag har lösningar som kan bidra till fortsatt utveckling av branschen och dess lönsamhet.
Om någon undrar över mitt städprojekt så är vinden också redo att möta framtiden!
Rolf Åttingsberg