Sommarjobbens betydelse för studenter

Krönika: I skrivande stund sitter jag hemma i Västergötland på sommaruppehåll från studierna. Ute fortsätter regnet att ösa ner över de böljande fälten, vilket det gjort den senaste månaden. Efter en månad av vad som känts som konstant regnande längtar man nu efter lite sommarvärme med sköna dagar på stranden, men kanske framför allt att få komma igång med det efterlängtade skördearbetet. Däremot ger regnet en stund i ro där man får chansen att reflektera över skolåret som gått men även förbereda för det som komma skall.

 



Jag har nu avslutat mitt första år på lantmästarprogrammet. Ett år som har varit väldigt lärorikt och otroligt roligt. Det här året har gett mig bekräftelsen att jag är på rätt plats, och på rätt utbildning. Jag har fördjupat mina nuvarande kunskaper inom lantbruk och även fått helt nya. Året har kommit med tankeställare och inspiration kring hur man kan driva ett lantbruk i framtiden. 

En fundering som jag även har slagits av är hur man ska förvalta sin nya kunskap på bästa sätt. Vad kan man göra för att få så stor del som möjligt att fastna och finnas tillgängligt när man senare i framtiden behöver kunskapen? En sådan sak tycker jag är ett bra sommarjobb, där man efter ett års intensivt lärande kan utnyttja sina nyvunna kunskaper i praktiskt arbete. Sommarjobbet ger även möjligheten att underlätta för kommande studieår genom att bidra med nyttiga erfarenheter.

Jag har haft turen att få precis ett sådant sommarjobb. Här kombineras arbete ute i fält med arbete på kontor vilket ger möjlighet till att få befästa och ge tillit till sina kunskaper, men även djupare diskussioner med kollegor. Att få komma ut i arbetslivet och få chansen att träffa kunniga människor inom en verksamhet man drömmer om att få jobba i efter utbildningen bidrar till en stor push och motivation att lägga den kraft som behövs i studierna. 

Ett lyckat sommarjobb blir en vinst för båda parterna. Arbetsgivaren får en motiverad student som är sugen på att jobba efter ett långt år i skolbänken. Utöver det kan man kanske som arbetsgivare själv få en tankeställare om varför man gör som man gör på jobbet, samt förhoppningsvis även få lite ny kunskap själv genom den nya kontakten man fått. För studenten får man viktig erfarenhet med sig som gör en mer attraktiv på arbetsmarknaden. Med sommarjobb får man möjligheten att testa på fler olika inriktningar vilket ger en större bredd när man kommer ut i arbetslivet. Man får även möjligheten att testa på vad man tycker är roligast, vilket kan leda till att man hittar rätt jobb tidigare. Vilket ger en längre tid att utvecklas och bidra på rätt arbetsplats. 

Sommarjobb är en ovärderlig möjlighet som vi inte hade klarat oss utan. Den ger inte bara erfarenhet utan även ekonomisk möjlighet att fortsätta våra studier för att bidra med så mycket kunskap som möjlighet i en ständigt utvecklande bransch. 

Avslutningsvis skulle jag vilja tacka er alla som ger chansen till oss unga att få komma in i branschen och som delar med er av eran erfarenhet och tid för att se till att lantbruket kan fortsätta att drivas vidare i framtiden. 

 

Här låter vi nästa generation vid universiteten få ordet. Är du intresserad av att skriva krönikor, hör av dig till redaktionen@ja.se

 

Rebecka Larsson Guttman
Lantmästarstudent 

Artikeln publicerades söndag den 03 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste