Förslag: Sänkt skatt på drivmedel efter årsskiftet

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår att skatten på bensin och diesel ska sänkas. 

Energi- och näringsminister Ebba Busch hoppas att sänkningen av skatten på drivmedel även ska bidra till att priset på livsmedel. Foto: Madeleine Rapp

– Vi vet att det är tungt för många familjer nu. Inflationen slår stenhårt och brett över hela landet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch på en pressträff.

Enligt förslaget ska sänkningen träda i kraft den 1 januari 2024. Bensinskatten ska då sänkas med 1 krona och 64 öre per liter och dieselskatten med 43 öre per liter, så att den kommer ligga nere på EU:s miniminivå.

Under 2025 planerar man för att sänka bensinskatten med ytteligare 75 öre och att även genomföra en sänkning på skatten på jordbruksdiesel. Sänkningen kommer kosta staten sammanlagt 6,48 miljarder kronor. 

Enligt Ebba Busch visar sänkningen att regeringen och Sverigedemokraerna håller vad de lovade när de gick till val. Hon hoppas även att skattesänkningen ska bidra till att sänka priset på livsmedel i landet. 

– Nu använder regeringen alla verktyg vi har för att det ska bli lite billigare att producera, transportera och sälja maten.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera