”Vi måste bli mer kända”
Carina Laurell har varit utbildningsledare för den kvalificerade yrkeshögskoleutbildningen agrotekniker på BYS i Skara i två år. Hon har jobbat för att höja statusen och medvetenheten om utbildningen.
– Det är ett väldigt roligt arbete. Framförallt är det stimulerande att jobba med de studerande. De har så mycket kunskap med sig och så kan man fylla på och specialisera dem. Att se hur många växer, det är roligt! Och att alla får jobb är väldigt roligt! Utbildningen är uppskattad av arbetsgivarna, säger Carina Laurell och fortsätter:
– Varje yrkeshögskoleutbildning har en ledningsgrupp som är ihopsatt av branschfolk som är med och styr utbildningens innehåll, utveckling och kvalitetssäkrar den, för att den ska vara relevant för branschen. Det är spännande! Den ingången har inte universitetsutbildningarna.
I ledningsgruppen sitter Sofia Karlsson, LRF-ordförande i Väst, som ordförande. Dessutom ingår representanter från Lantmännen, Svenska Foder, Swedish Agro och Ludvig & Co. Det finns också alltid en studentrepresentant i ledningsgruppen, eftersom elevinflytande är viktigt.
Vad är speciellt med utbildningen?
– Det är vår nära koppling till branschen. Sedan att vi har LIA, lärande i arbete. På vår nivå gör man inte praktik, utan man har istället ett eget projekt utifrån en frågeställning som man gör ihop med ett företag eller en organisation. Det väljer man själv efter vilken inriktning man vill ge sin utbildning, till exempel växtodling eller djur.
Under utbildningens två år genomförs fyra olika LIA-omgångar. Det finns en inbyggd nivåskillnad mellan omgångarna så att eleverna utvecklas från 1–4. Och så avslutas allt med ett examensarbete där allt man lärt sig ska användas.
Synas mer
Carina berättar att man aktivt jobbar för att synas mer och öka medvetenheten om programmet.
– Intresset är inte så stort som vi skulle vilja. Vi måste bli mer kända! Men de som har gått utbildningen är jättenöjda. Så därför är det lite märkligt att det inte sprider sig.
Den 28 augusti började en ny klass på 16 elever, den sista i denna omgång. Som Yrkeshögskola måste man söka om att få bedriva fortsatt utbildning, i det här fallet vart tredje år. Skolan har nyss sökt för en ny treårsperiod och får besked framåt jul. Hittills har det gått bra och utbildningen är inne på sitt 26:e år utan uppehåll.
Vad är det bästa med programmet?
– Det är den personliga touchen du kan lägga på din utbildning. Att du styr mycket själv och att du jobbar nära branschen. Vi är fast förankrade i det vi håller på med. Det är det allra bästa. Sedan är det nätverkandet. Du får ett jättebra nätverk i och med att vi plockar in föreläsare direkt från branschen också.
Agrotekniker
Antal platser: 16
Var: Biologiska yrkeshögskolan (BYS) i Skara
Längd: Två år
Behörighet: Grundutbildning i lantbruk och minst ett år efter gymnasiet med lantbruksrelaterad praktik. Men du kan också söka på reell kompetens om du har en annan gymnasieutbildning.
Mer information: https://q.ja.se/amlAX