”Det är ett bekymmer inte bara för grisbranschen”

ASF. På Tå gård i Romfartuna driver Marit Wirén Toll och hennes man en stor integrerad grisuppfödning. Gården ligger två mil från det området som nu spärrats av till följd av afrikansk svinpest.

– Det är bekymmersamt. Vi är jätteglada att vi hamnade utanför restriktionsområdet. Hade vi hamnat i det hade det varit något helt annat, säger grisuppfödaren Marit Wirén Toll, vars gård är en av de större grisgårdar som ligger nära restriktionsområdet. Foto: Privat

Hur känns det att ASF kommit hit nu?

­– Det är jättedåligt rent ut sagt! Det är ett bekymmer inte bara för grisbranschen. Utan för hela livsmedelsproduktionen och gemene man. Det kommer begränsa oss alla.

Vad kommer du vidta för åtgärder på din gård?

– Vi ser över alla våra smittskyddsrutiner. Det gjorde vi direkt när vi hörde det här, och det är så himla nära oss. Från Fagersta där de har hittat grisarna är det fem mil fågelvägen hit. Det är inte långt. Nu säger de visserligen att smittan inte sprider sig så jättesnabbt från de drabbade grisarna. Men smittan kan ju hoppa genom annat. Det är det man är mest orolig för. Om någon är där och kliver runt och sedan tar med sig smittan så vi får hit den också, säger Marit och fortsätter:

– Visar det sig att vi har smittade grisar i området här då är det katastrof. Då blir det upp med staket och problem med transporter. Det blir väldigt svårt att bedriva någon typ av verksamhet. Ur mitt perspektiv skulle det vara i princip omöjligt.

Du är även projektledare för Agro Västmanland. Vad betyder det här för Västmanland i stort?

– Det handlar inte bara om oss grisproducenter. Det handlar om all livsmedelproduktion. Det är verkligen katastrof ur det perspektivet. Jag pratade med en producent som sitter med i vårt utvecklingsråd. Han är väldigt drabbad med både skogsmaskiner och köttdjur. Han sa ”jag vet inte hur jag ska hantera den här linjen som går rakt genom mitt fält. Får jag tröska det och ta hem det till mina djur? Får jag sälja det? Jag vet ingenting. Det finns inga svar ännu. Han bor i Fagersta och har skogsmaskiner i området där de hittat de döda vildsvinen.

Oväntat men inte orimligt

Enligt Marit har det bara känts som en tidsfråga innan smittan skulle nå Sverige.

– Men man kanske inte hade väntat sig att det skulle bryta ut i Fagersta. Man tänkte någonstans längre söderut längs med en stor Europaväg, där det passerar mycket transporter och lastbilar, säger Marit som är uppvuxen i Fagersta.

– När jag såg vilket jaktlag som hade hittat de döda djuren, så tänkte jag ”är inte det bakom soptippen”. Det är jättenära. I den nordöstra delen av Fagersta har det varit problem med många vildsvin som sprungit på gatorna och rotat i soporna tydligen. Men då kan man också fundera på om det är någon som har köpt en skinka från till exempel Tyskland och slängt i sin soptunna. Vederbörande har kanske till och med köpt den på Ica, det kan vara så illa.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera