Asien stoppar svenskt griskött

ASF. Efter att afrikansk svinpest (ASF) hittats i Sverige stoppar nu flera länder i Sydostasien sin import från Sverige.

Grisfötter är en del på grisen som exporteras till Sydostasien. Foto: Emma Sonesson 

Av det griskött som producerades i Sverige förra året, 254 000 ton enligt Jordbruksverket, gick 30 000 ton på export förra året. Det som exporterades var bland annat benprodukter och fetter.

50 procent

Exempel på länder som direkt stoppade sin export när ASF-smittan i Sverige blev känd är Sydkorea, Filippinerna, Japan, Australien, Armenien och Ukraina.

– Mer än 50 procent påverkas direkt när de här länderna stängt sina marknader, säger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen, till Sveriges Radio.

50 miljoner

Enligt hans initiala bedömning kommer det här leda till uteblivna intäkter på omkring 50 miljoner kronor för den svenska köttbranschen.

– Exporten är en viktig kanal och ger en möjlighet att få ut maximal betalning för produkterna. Vi ser att det här kommer få stora konsekvenser över lång tid, säger Magnus Därth.

Enligt honom jobbar branschorganisationen nu med att förmedla till exportländerna att det bara är ett litet område i Sverige som är smittat av svinpesten, i hopp om att exporten ska kunna få komma i gång igen.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera