Kraftåtgärd för att begränsa ytterligare spridning

ASF. Alla grisar inom ASF-restriktionszonen kring Fagersta ska avlivas i förebyggande syfte, det har Jordbruksverket nu beslutat. 

Jordbruksverkets beslut grundar sig på erfarenheter från ASF-bekämpning i andra länder, där metoden visat sig vara effektiv. I dagsläget handlar det enligt Jordbruksverket om ett 50-tal grisar fördelade på fem gårdar. 

Katharina Gielen är smittskyddschef på Jordbruksverket, som nu fattat beslut om att slå ut alla tamgrisar i restriktionszonen. Foto: Jordbruksverket

Jordbruksverket beskriver beslutet som en ”kraftåtgärd för att begränsa ytterligare spridning”. 

– Ju färre grisar som finns i området desto större är chansen att vi lyckas begränsa och bekämpa smittan. Vi förstår verkligen att det är ett tufft besked för berörda djurägare men beslutet är noga övervägt. Vi behöver göra allt vi kan för att stoppa smittan och minimera riskerna för ytterligare spridning och därför tar vi till denna förebyggande åtgärd, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, i pressmeddelande. 

Inget lätt beslut

Berörda djurägare har fått information om beslutet och de kommer att kompenseras ekonomiskt och erbjudas annan stöttning, uppger Jordbruksverket.

– Tittar vi på vilka strategier som har funkat i andra länder så är denna åtgärd en av dem, och vi ser därför god anledning till att fatta detta beslut. Det är en väl beprövad metod. Jag vill understryka att detta inte är ett beslut vi tar lättvindigt, vi har stor förståelse för att detta påverkar människors liv ekonomiskt såväl som känslomässigt, säger Katharina Gielen.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste