Ett bra år för Kverneland Group

Vid en internationell pressträff i Tyskland den 24–25 augusti presenterade Kverneland sina senaste framsteg. De senaste 12 månaderna har präglats av en period av tillväxt för den norska tillverkaren.

 

Onyx är en kultivatorvariant som skär hela ytan förutom där grödan växer. Detta kontrolleras av en kamera och en justerbar ram som kan finjustera raderna med upp till 25 centimeter. För ökad precision kan en eller flera extra kameror läggas till, särskilt för kuperade områden eller svåråtkomliga platser. LED lampor på redskapet möjliggör också arbete även i mörker. Foto: Ausrine Öhrström


Det två dagar långa pressevenemanget som ägde rum i Soest i västra Tyskland inleddes med en presskonferens där 75 journalister från 22 länder var närvarande. Andra dagen bestod av maskindemonstrationer i fält där de senaste nyheterna och uppdateringarna presenterades.

Under presskonferensen betonade representanter från ledningen att företaget bygger sin strategi på ”kunden först” och utveckling enligt Kubota-filosofin som strävar efter att skapa en bättre miljö och livsmedelssystem i världen. Kverneland planerar att bredda sin produktlinje och anpassa sig till moderna lantbruksutmaningar som minskad användning av växtskyddsmedel och näringsförluster, samt ett ökat ekologiskt jordbruk.

Presskonferensen öppnades av Yasukazu Kamada,  ordförande i styrelsen för Kubota Holdings Europe B.V. som Kverneland Group är en del av.

Starkare varumärke

År 2012 förvärvades Kverneland av det japanska företaget Kubota, vilket har hjälpt Kverneland att stärka sitt varumärke och öka sin försäljning. 2022 ökade de sin försäljning med 18 procent vilket gav en omsättning på 667 miljoner euro, och planen för framtiden är att fortsätta växa ännu mer. Företaget har närmare 3 000 personer anställda.

Sammanfattningsvis så fokuserar Kverneland på kundnöjdhet, Kubota-inspirerad forskning och utveckling samt avancerad maskinteknik för att möta lantbrukets utmaningar. Företaget strävar också efter att göra sina maskiner mer autonoma, digitala och självstyrande med hjälp av sensorer, kameror och integrerade behandlingar.

– Jag hoppas att vår strategi för 2030, med fokus på digitalisering, autonom inlärning och dess inverkan på både lantbrukare och maskintillverkare, kommer att leda till insikter. Det är viktigt att detta budskap når fram, och det vi presenterade under evenemanget visar på hur vi praktiskt omsätter dessa idéer i handling, säger Mats Tykesson, vd för Kverneland Group Skandinavien.

Mats Tykesson, vd för Kverneland Group Skandinavien.

Mekanisk ogräsreglering

Mats tror att nyheterna som presenterades inom mekanisk ogräsreglering är de som är mest intressanta för den svenska marknaden. Detta beror på att framtida krav från FN och EU ökar gällande minskad kemisk ogräsbearbetning och gödning.

Efter förvärvet av BC Technique S.A.S. i slutet av januari har Kverneland Group de senaste månaderna arbetat intensivt med att fullständigt integrera den nya produktgruppen i sitt utbud av utrustning.

När Mats Tykesson får frågan om vilken av maskinerna han skulle peka ut som extra intressant svarar han radrensaren Onyx.

– Den kan justeras till ett radavstånd från 12,5 centimeter ända upp till 75 centimeter och går alltså att använda både till allt från vanligt vete upp till majs. Det är en väldigt versatil och noggrann produkt som går att kombinera på 500 olika sätt genom extra tillbehör och justering av inställningarna, säger Mats.

Redskapen blir kompatibla med Isobus och finns tillgängliga för svenska kunder från 2024. Isobus möjliggör automatisk lyftning av upp till 13 sektioner, om redskapet har sektionskontroll.

En annan nyhet var den nya roterande hackan Helios 2060 F som är konstruerad med tandade stjärnformade hjul av gjutjärn som effektivt ska kunna bryta upp jordskorpan. Den kan utföra flera arbetsmoment i ett steg, vilket inkluderar ogräsbekämpning, uppluckring av jord, syresättning av jorden samt bearbetning av underlaget med bibehållen vattenförsörjning. Den efterföljande harven hjälper till i ogräsbekämpningen genom att dra upp det lösa ogräset ur marken och lämna det på ytan så att det kan torka i solen.

Kverneland Helios 2060F kommer i arbetsbredder från 3 till 6,4 meter.

Uppgraderad strängläggare

Under de senaste åren har Kverneland ökat sitt utbud av vallmaskiner och fortsätter att introducera nya modeller i sin produktportfölj. En av dessa modeller är den italiensktillverkade pickupsträngläggaren från ROC som funnits på marknaden ett tag. Den har under de senaste månaderna genomgått förbättringar som direkt påverkar skörden och minskar bränsleförbrukningen. 

 

ROC RS1000 inkluderar nu en ny pickupdesign som möjliggör strängläggning av kortare material. Detta är särskilt fördelaktigt under torra perioder och när behovet av att skörda kortare material uppstår.

 

I den uppdaterade versionen av strängläggaren har ROC implementerat en förrulle för att säkerställa rätt tryck på kortare material innan pickupen lyfter det till bandet. Målet är att förhindra att materialet fastnar framför pickupen. Dessutom är bandet inte längre spänt mellan rullarna utan återgår med hjälp av en fjädermekanism vid tryck. Detta minskar problem med rullarna och om gummiytan behöver lagas, är detta en enkel process då den är uppdelad i sektioner.

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera