Billigare med mat och el i augusti

Enligt nya siffror från SCB sjönk inflationen till 7,5 procent i augusti, jämfört med 9,3 procent i juli.

Unde augusti sjönk priserna på livsmedel jämfört med månaden innan. Foto: Mostphotos

– Det är ett steg i rätt riktning, även om det var väntat. Jag känner mig också trygg i att inflationen kommer fortsätta minska. Vi har en prognos om att inflationen kan nå målet nästa sommar, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea, till DN.

Hon menar dock att hushållen ska räkna med att räntan kommer stiga.

– Vi bedömer att Riksbanken kommer att fortsätta höja räntan trots att inflationen går åt rätt håll, och det beror mycket på den svaga kronan, säger hon till tidningen.

Billigare mat och dryck

Ett område där priserna börjat sjunka är livsmedel.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det rör sig inte om några stora prisnedgångar, men breda. Priserna sjunker för alla varugrupper utom sötsaker och glass.

Inte lika snabbt

När det kommer till priserna på livsmedel och drycker har de totalt stigit med nio procent sedan augusti förra året.  Året innan steg de med 14 procent.

– Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Enligt SCB är det fisk, sötsaker och glass samt grönsaker som ökat mest i pris.

I augusti var elpriserna 36,8 procent lägre jämfört med samma månad 2022. Det bidrog till den minskade inflationstakten, skriver DN.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera