Multikultivatorn Farmet Triton på svensk mark

Maskinföretaget Carli Agri har nyligen introducerat en ny kultivator från det tjeckiska företaget Farmet.  

Här syns Triton 450 PS. Tallrikarna med en diameter på Ø 560 millimeter sitter monterade i två rader framtill. De massiva kultivatorpinnarna med hårdmetallspetsar i två rader luckrar upp marken på djupet och blandar in växtrester. Utjämnartallrikarna jämnar effektivt ut efter pinnarna. Dubbelvälten vilar på ett parallellogram för att klara påkörning av större sten. C-profilen bär uppe bra även på lätta jordar och ger en yta som snabbt torkar upp och är  färdig för en bearbetande såmaskin. Foto: Ausrine Öhrström  

Enligt Andreas Lidén, grundare och vd för Carli Agri, har Farmet Triton kan maskinen köras på flera olika sätt. Den kan användas med eller utan vält, med diskar framtill eller med endast pinnar. Kultivatorn finns tillgänglig i tre arbetsbredder: 3, 4,5 och 6 meter.  

– Det är en kombinationskultivator, vilket innebär att du har tallrikar med en diameter på upp till 560 millimeter fram som du kan skära ner till 15 centimeter och blanda in växtrester med. Sedan pinnar efter för djupluckring ner till 35 centimeter. Sedan följer en rad utjämnartallrikar för att ge ett jämt och fint resultat för såmaskinen. Och på slutet återpackas ytan med en dubbel C-vält som är 700 millimeter i diameter, berättar Andreas.  

Andreas Lidén, grundare och vd för Carli Agri säger att intresset för kultivatorn har varit stort, och att de har gott om maskindemonstrationer planerade inför hösten. 
Foto: Ausrine Öhrström­

Anpassningsbar

Arbetsdjupet på Tritonkultivatorn går att anpassa mellan 3 och 35 centimeter genom att använda de fällbara clipsen på hydraulkolvarna. Samtliga hydraulslangar är markerade med tydliga färger och märkningar för att göra det enklare för föraren att hantera. 

Tritonkultivatorn är också konstruerad för att vara enkel att underhålla. Den kräver minimalt med dagligt underhåll under säsongen. Farmet har ersatt smörjpunkter med plattjärn tillverkade av hårdmetallstål och grova utbytbara mjuka sprintar som byts vid vinteröversynen. 

Andreas benämner den som en multikultivator på grund av dess mångsidighet och flexibilitet eftersom användarna har möjligheten att göra olika val för hur markbearbetningen ska utföras. 

 

Kan levereras i arbetsbredden 3, 4,5 och 6 meter. För kultivatorn som är 4,5 meter som syns i bild behövs en traktor mellan 300–450 hk för att kunna utnyttjas väl.  Foto: Farmet  

 

FAKTA FARMET TRITON 

 

·       MULTIKULTIVATOR 

·       TRITON 450 PS 

·       4,5M >280 HK  

·       8-15 KM/TIMME 

STANDARDUTRUSTNING: 11 PINNAR 3-35CM 

38 TALLRIKAR 0–12 CM 

 

MODELLER:  

FAST BOGSERAD 

TRITON 300P/7PINNAR 

 

FÄLLBAR BOGSERAD 

TRITON 450PS/11 PINNAR 

TRITON 600PS/15 PINNAR  

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera