Tips till dig som ska starta ett odlingsprojekt
Krönika: Nu har det hänt igen! Personalen säger upp sig i precis samma sekund som jag går och tänker att vi har det så härligt tillsammans. Det är ju inte möjligt! Sen sansar jag mig, tar ett djupt andetag och tänker att det kommer gå bra ändå. Jag känner också att jag är genuint glad för min kollega. Det är tråkigt för oss som är kvar, men får man chansen att starta upp ett alldeles eget projekt och på en alldeles speciell plats, då tycker jag man ska ta den. Det var ju det jag gjorde en gång för åtta år sedan.
Det hela får mig att tänka tillbaka på den tiden då jag startade mitt projekt, Odlingen vid Ulriksdals Värdshus. Jag börjar skissa på en lång lista med tips till min kollega, men inser att hon med största sannolikhet inte kommer att uppskatta mina råd. Det hade inte jag heller gjort för åtta år sedan. Men det är spännande att blicka bakåt och fundera över vad som har fungerat bra, vilka val som tagit oss framåt och vilka samarbeten som har varit givande. Så här kommer nu ändå en liten lista med tips.
Till dig som ska starta ett odlingsprojekt:
- Välj att fokusera på det som går bra, det som ger dig och din omgivning positiv energi. Så otroligt mycket kommer att gå dåligt, så är det att var odlare. Det handlar inte om att du är dålig utan om faktorer utanför din makt som påverkar din tillvaro. Häng bara med, lär dig och gläds åt det som faktiskt går bra.
- Gnäll inte, det är så tråkigt att lyssna på folk som gnäller.
- Hitta givande samarbeten, leta på otippade ställen. Ditt mål behöver inte vara samma som din partners men ni kan mötas i resan dit. Om du vill förändra hela världens matsystem genom att odla småskaligt ekologiskt medan din partner vill få snygga bilder till sociala medier för att bygga en hajp kring en veganprodukt, så fine! Så länge du får göra din grej och det inte skadar dig, din vision eller någon annan. Ni vill ju samma sak, det bara tar sig uttryck på olika sätt.
- Låt ditt projekt skapas av din passion, det har hjälpt mig i många sammanhang när det är svårt att prioritera familj/jobb, vid trötthet och motgångar. Det har också gjort att jag fått möjligheten att jobba med spännande människor som har passion för samma sak och som jag aldrig hade mött utan min passion.
- Köp grejer från firmor med fungerande kundsupport och som du kan få en relation till! Det kommer underlätta när transportören tappat bort dina grejer, när maskiner går sönder, när du ska tyda monteringsinstruktioner och när det finns begränsat utbud av just de grejerna du vill ha. Billigast är sällan bäst, verkligen.
- Be om hjälp! Folk tycker det är kul att hjälpa till och det är fler än jag som gärna kommer med tips, så be om tips från alla så kan du själv sortera och gallra ut godbitarna.
- Glöm inte bort att hur ideologisk du än är, så är du oftast hänvisad till att leverera produkter på en kapitalistisk marknad.
Hur kommer det då gå för stackars mig som blir av med personal hela tiden? Jo, det kommer gå så bra! Det finns ju de som väljer att stanna, som vill dela denna odlingsresa med mig, det betyder mycket. Under mina år har jag haft så många duktiga odlare som kommit och gått på mitt fält. Jag har lärt mig lika mycket av dem som de av mig. Så här kommer det att fortsätta. För det är en viktig del av vår bransch. Odlare jobbar runt och vi sprider våra kunskaper och erfarenheter till varandra och till andra. Även om vi kanske inte alltid är mottagliga för tipsen!
Maria Hult
Odlare