Ukraina planerar att stämma grannländerna

Under måndagen den 18 september meddelade Ukraina att de planerar att stämma Polen, Ungen och Slovakien i världshandelsorganisationen efter att länderna infört egna importförbud av ukrainska jordbruksprodukter. 

Ukraina har meddelat att de stämmer flera EU-grannländer om de inte häver sina importförbud mot ukrainska spannmål. Foto: Mostphotos 

EU-kommissionen tillkännagav under förra veckan att de inte förlänger de restriktioner som infördes i maj där flera länder tilläts förbjuda inhemsk försäljning på ukrainska jordbruksvaror. 

Efter detta beslut meddelade Ungern, Slovakien och Polen, att de nu inför sina egna begränsningar gällande importen av ukrainska jordbruksvaror. 

Det är ännu inte klart när stämningsansökan kommer att skickas in. Enligt ukrainska tjänstemän kan det ”ske inom snar framtid”, rapporterar Reuters.  

Väntat beslut

– Det här var ett ganska väntat beslut från Ukraina. Man har tidigare sagt att man ska gå vidare med en rättsprocess. Sen är det klart att en rättsprocess kanske inte löser Ukrainas problem på kort sikt. Det tar ofta väldigt lång tid. Det kan ta flera år och det löser ju inte egentligen problemet med att Ukraina behöver få ut spannmål och kunna exportera. Det är en väldigt viktig inkomstkälla för Ukraina för att också då kunna finansiera sitt krig mot Ryssland, säger Andreas Liljeheden, Sveriges radios Brysselkorrespondent i en intervju med Ekot.  

Bakgrunden till detta var ett tillfälligt exportförbud som EU hade infört. Det innebar att Ukraina inte fick exportera sitt spannmål till sina grannländer inom EU. Tidigare hade dessa länder klagat på att de översållades av billigt spannmål från Ukraina vilket konkurrerade ut deras egna bönder.

– Och då hade man ett tillfälligt exportförbud som löpte ut i fredags och som inte förlängdes från EU-kommissionens sida. Polen, Slovakien och Ungern svarade då själva med att de på nationell nivå skulle ha ett exportförbud, och det strider mot EU:s regler, säger han till radion.  

Inleder rättsprocess

Ukraina har svarat på detta genom att inleda en rättsprocess mot de berörda länderna. Inom EU finns också en arbetsgrupp där Ukraina deltar och diskuterar dessa frågor. En mer hoppfull tanke är att man kan nå en lösning genom dialog inom denna arbetsgrupp, vilket skulle kunna lösa problemet snabbare än genom en långvarig rättsprocess menar Andreas Liljeheden.

Polen kommer att behålla sitt importförbud trots att Ukraina har stämt landet, rapporterar AFP. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera