Söderberg & Haak avslutar flera samarbeten

Det har tidigare meddelats att Deutz-Fahr och Söderberg & Haak kommer att avsluta sitt samarbete. Nu ska även samarbetena med DALBO och Krone avslutas inom kort. 

Söderberg & Haak satar på Amazone framöver. Foto: Amazone

Söderberg & Haak kommer nu istället att satsa på Amazone som sitt huvudsakliga fokusområde. Företagets entreprenadverksamhet med Komatsu och Bomag som huvudvarumärken påverkas inte av förändringarna. 

Framöver kommer Deutz-Fahr att bedriva sin verksamhet genom Moni Worldwide A/S, som blir ny importör. DALBO kommer i stället att sälja sina produkter direkt genom flera olika återförsäljare. Dessa ändringar kommer att träda i kraft den 1 oktober 2023, skriver Söderberg & Haak Maskin AB, i ett pressmeddelande. 

På grund av oenigheter kring framtida försäljningsstrategier för lantbruksmaskiner i Sverige kommer samarbetet med Krone också att avslutas. Krone kommer i stället att erbjudas via den digitala plattformen Farmers First från och med 1 december 2023. 

– Det är alltid tråkigt när man tvingas till neddragningar, men vi måste helt enkelt anpassa våra kostnader efter de nya förutsättningarna. Vi kommer nu arbeta fokuserat med de varumärken vi representerar och samtidigt öppnar detta möjligheter för nya samarbeten framöver, säger Gustaf Thuresson, vd på Söderberg & Haak. 

FÄRRE VARUMÄRKEN  

Söderberg & Haak kommer fortsätta att tillhandahålla reservdelar för alla varumärken, men de kommer inte längre vara ansvariga för maskinförsäljning eller teknisk support. Förändringarna kommer initialt att medföra att företaget representerar färre varumärken vilket kommer att påverka företagets organisation. Varsel har utfärdats och förhandlingar med fackföreningar har initierats. 

– Söderberg & Haak har varit igenom tuffa förändringar tidigare, men alltid tagit sig igenom dem, och jag är övertygad att man även denna gång kommer ut starkare på andra sidan. Vi får inte glömma att bolaget trots allt representerar tre urstarka varumärken, alla med goda förutsättningar att växa ytterligare, säger Sven Knutsson, ordförande i bolaget samt vice vd i ägarbolaget Mellby Gård AB.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera