De flesta vill ha kvar skolmjölken

Flera svenska kommuner har aviserat att de överväger att dra in på mjölk till skolbarnen. Men det vill inte svenska folket.

Den 27 september firar Sverige Skolmjölkens dag, ett FN-initiativ som firas världen över, för att lyfta fördelarna med skolmjölk. Foto: Mostphotos

Senast i maj rapporterades det att Köping kommun planerade att dra in på skolmjölken i både förskolor och skolor som ett sätt att spara pengar, men efter en livlig debatt backade kommunen från beslutet. Liknande tongångar dock har hörts från flera kommuner i landet.

–  Det är ett fattigdomsbesked från svenska politiker att dra in på barnen, skolan, näringslivet och svenska livsmedel i ett och samma drag. I dag behöver vi fler mejeriprodukter i skolan, inte färre – alla behöver bli påminda om att vi har högkvalitativa svenska råvaror och det är en anledning att prata om varifrån vår mat faktiskt kommer, säger Gerhard Bley, vd på Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

Lät göra undersökning

Enligt en undersökning som Norstat gjort på uppdrag av Norrmejerier anser nio av tio svenskar att det är viktigt att barn erbjuds mjölk som en del i skolmåltiden.

I undersökningen framgår det att:

  • 9 av 10 svenskar tycker det är viktigt att barn erbjuds mjölk i skolan.
  • 7 av 10 anser att mjölken spelar en viktig roll för barns utveckling. Här syns även tydliga skillnader mellan generationerna. Undersökningen visar att yngre generationer inte har samma tro på mjölkens roll för barns utveckling, som äldre generationer. Bland respondenterna över 65 svarar endast 3% att mjölk inte är viktig för barns utveckling, till skillnad från åldrarna 18–29 där hela 21% uppger att mjölken inte är viktig.
  • Drygt 4 av 10 i åldrarna 30–49 år köper mjölk för att de vill att barnen ska dricka mjölk.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste