En dag ur Sara Arvidssons liv som projektledare

I snart ett år har Sara Arvidsson jobbat på Hushållningssällskapet Halland. Hon kom i kontakt med arbetsplatsen redan under sin utbildning och trivdes på en gång.

 

Sara Arvidsson arbetar som projektledare på Hushållningssällskapet Halland. Hennes jobb innebär att hon måste vara lite som spindeln i nätet och hålla ihop trådarna. Foto: Ausrine Öhrström


Hej Sara, vad är det du arbetar med?

– Jag arbetar som projektledare på Hushållningssällskapet Halland, inom en grupp som kallas Företag och innovation. Mycket av arbetet innebär att driva och medverka i projekt med fokus på företagsutveckling, innovationer för lantbruket och produktutveckling, berättar Sara.

Hur kommer det sig att just du blev projektledare på Hushållningssällskapet?

– Jag kom i kontakt med Hushållningssällskapet Halland under min agroteknikerutbildning då jag genomförde min LIA där. Under den perioden deltog jag i flera projekt som knöt samman utbildningen med praktiskt arbete. Jag insåg snabbt att detta var en plats där jag kunde bidra till den framåtriktade utvecklingen inom den gröna näringen.

Kan du berätta lite om ett projekt du arbetat med nyligen?

– Jag arbetar just nu som projektledare för ett projekt med målet att förenkla vägen in i arbete för ukrainska flyktingar. Under vår och sommar har vi arbetat med kartläggningen, och nu går projektet in i nästa fas som innebär matchningar och riktade insatser. Målet är att stärka ukrainska individers arbetsmarknadschanser, speciellt inom livsmedelskedjan.

Sara berättar att ett annat spännande projekten hon varit involverad i heter ”Ull som resurs”. Detta projekt strävar efter att öka användningen av svensk ull och hitta nya användningsområden för alla typer av ull bland annat genom produktutveckling. Sara hade chansen under hennes examensarbete att undersöka om bortsorterad ull kunde användas som ersättning för kokosfiber i trädgårdsprodukter

Vad skulle du säga är det roligaste med ditt jobb?

– Just att det är väldigt varierande och utmanande och att ingen dag är den andra lik. Och vi jobbar mycket med utveckling och innovation, vilket innebär att vi försöker göra det som ingen annan har gjort tidigare. Hela tiden ställs man för utmaningar och mycket problemlösning vilket jag tycker är kul!

Vilken är den största utmaningen med jobbet?

– Att man gör något som ingen annan har gjort tidigare. Och att också våga begränsa sig och säga nej till saker, även om det är sällan man behöver göra det. Det är lätt att tacka ja till mycket som låter intressant. Men  man har begränsat med tid och man måste kunna leverera det man lovat.

Finns det något du skulle vilja att andra kände till om det du arbetar med?

– Kanske framför allt hur mycket man samarbetar och samverkar både med andra personer, organisationer och företag. Det tror jag inte så många vet. Just samverkan är väldigt viktigt för att projekten ska leva vidare.

Berätta om en extra minnesvärd händelse på jobbet!

– Det jag kom att tänka på direkt är förra hösten. Då var jag ganska ny på jobbet och vi skulle anordna en studieresa till England med fokus på hur de jobbar med ullhantering och ullförmedling. England är ett land som kommit ganska långt i frågorna. Jag fick uppdraget att bli reseledare. Vi fick uppleva flera väldigt personliga företagsbesök där vi fick en unik inblick i engelsk fårproduktion. Det blev en väldigt minnesvärd upplevelse och kändes häftigt!

Hur ser du på framtiden?

– Lantbruksbranschen genomgår en enorm förändring, och jag ser detta som positivt. Digitaliseringen skapar nya möjligheter, och allt fler företag satsar på att utveckla och diversifiera sina verksamheter. Jag tror att branschen kommer fortsätta vara drivande i hållbarhetsfrågor och arbeta för ökad självförsörjning.

Om man vill jobba på Hushållningssällskapet, hur går man till väga enklast?

– Jag skulle säga sätt er in i vad vi arbetar med. Sedan kom och hälsa på eller kontakta oss och visa att ni har ett intresse för det vi arbetar med.

 

En typisk dag

07:30

Börjar dagen med att svara på mejl och förbereda dagens möten

09:00

Gemensam frukost och samtal med kollegorna

09:30 – 12:00

Diverse samordning och administration gällande olika projekt.

12.00-12.30

Lunch

12:30-16:30

Möten, aktiviteter och kundträffar. Svarar på mejl mellan varven och åker ibland iväg till en kund istället för att ha mötet på plats.

 

Om Sara

Ålder: 25 år

Kommer från: Gällsås, en liten by som ligger mellan Falkenberg och Ullared. Bor nu i ett samhälle som heter Vessingebro.

Utbildning: Agrotekniker

Fritidsintresse: Tycker om att vara i naturen och träffa vänner. Spelar gärna ett parti brädspel.

Hjärtefråga inom lantbruk: Ekonomi och ökad konkurrenskraft. Tror på helhetslösningar snarare än fokus på isolerade problem.

Framtidsplaner: Vill fortsätta utvecklas som projektledare och driva fler projekt.

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det är kunden som betalar

Krönika: Har du under senaste åren hört uttrycket ”Pricing power”, eller prissättningskraft på svenska? Det handlar om företag som har möjlighet att höja priserna utan att tappa marknadsandelar. I tider av inflation har begreppet aktualiserats då möjligheten för företag att föra över högre produktionskostnader på konsumenterna påverkar inflationens utveckling över tid. Hur står det till med lantbruksföretagens prissättningskraft?

 

Kommentera