Vädrets påverkan på olika grödor varierar mellan regionerna

Sambanden mellan vädervariationer och skördeavvikelser för de vanligaste jordbruksgrödorna i Sverige har undersökts i en nyligen publicerad studie vid SLU.

Vatten på fält. Foto: Mostphotos 

Forskningsresultat visar på en varierande känslighet för vädervariationer och extremväder bland grödor och olika län. Denna kunskap om hur skördar påverkas är viktig för att kunna utveckla klimatanpassningsåtgärder för våra odlingssystem, skriver SLU i ett pressmeddelande.

– År med extremt väder under sommaren, det vill säga torka, värmeböljor eller vattenöverskott, resulterade i de största negativa skördeavvikelserna, enligt vår studie. Vi såg även att vårsådda grödor påverkades mer negativt av extremväder jämfört med höstsådda grödor, säger doktoranden Hanna Sjulgård, studiens huvudförfattare.

Resultaten i studien visade även att väderförhållandens påverkan på skördeavvikelser varierade beroende på region. Skörden var mer känslig för vattenöverskott i norra Sverige, medan effekterna av torka hade en mer märkbar inverkan i södra Sverige. Ökade sommartemperaturer gynnade skördarna i norr, men hade en negativ påverkan på skördarna i söder.

–Ökad kunskap om dessa skillnader kan användas av bland annat beslutsfattare för att identifiera väderkänsliga län och grödor i Sverige. Kunskapen kan också användas som underlag för utveckling av regionala jordbruksprogram och stöd till klimatanpassningsstrategier, menar Hanna Sjulgård.

Läs studien HÄR

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det är kunden som betalar

Krönika: Har du under senaste åren hört uttrycket ”Pricing power”, eller prissättningskraft på svenska? Det handlar om företag som har möjlighet att höja priserna utan att tappa marknadsandelar. I tider av inflation har begreppet aktualiserats då möjligheten för företag att föra över högre produktionskostnader på konsumenterna påverkar inflationens utveckling över tid. Hur står det till med lantbruksföretagens prissättningskraft?

 

Kommentera