Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Axfoundation uppmärksammas för deras breda samarbeten med aktörer från hela livsmedelskedjan, som bidrar till att driva branschen framåt.

Veronica Öhrvik, projektledare Framtidens mat, Anna Henning Moberg, Operativ verksamhetschef på Torsåker gård Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtidens mat, Maria Lundesjö, projektledare Framtidens mat, Christian Sjöland, projektledare Framtidens mat, Axfoundation Foto: Livsmedel i Fokus

Axfoundation prisas även för de innovationer som utvecklas på Torsåker gård, Axfoundations test- och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem.

Maria Smith, generalsekreterare på Axfoundation. Foto: Axfoundation

– Att vi får ta emot Livsmedelspriset i år är en ära och det skänker stolthet, både för alla fantastiska kollegor på Axfoundation och för våra 300 partners! Priset ger oss dessutom en rejäl energiinjektion framåt, vilket kan komma väl till pass när vi envist fortsätter att utveckla praktiska innovationer som bidrar till att lösa komplexa hållbarhetsutmaningar som rör sakerna vi köper, maten vi äter och resurserna vi nyttjar, säger Maria Smith, generalsekreterare på Axfoundation i ett pressmeddelande.

Krävande och roligt

Enligt juryn gör Axfoundations projekt, där de inkluderar hela värdekedjan och forskningen att de lyckas ta fram innovationer som genererar hållbar lönsamhet.

Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation. Foto: Axfoundation

- Att jobba med hållbara innovationer kan vara krävande. Man måste ta med hela värdekedjan på resan och orka tänka runt hörn och över hinder. Men det som är krävande kan också vara väldigt roligt, särskilt när resultatet blir en kombination av hållbarhet och lönsamhet. Jag är stolt över att vårt arbete blir uppmärksammat och jag hoppas att vi kan inspirera andra, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Läs mer om Torsåker gård och några av Axfoundations projekt på JA:s hemsida:

Nytt utvecklingscentrum för hela livsmedelskedjan

Ett enklare sätt att handla med ull

Svensk braxen och åkerböna blir till fish cake

Juryns motivering:

För att med förändringskraft och breda samarbeten med relevanta aktörer ständigt bidra till att driva branschen framåt. Genom att inkludera hela värdekedjan, från primärproducent till marknad, och alltid hand i hand med forskningen lyckas Axfoundation ta fram innovationer som verkligen gör skillnad för hållbar lönsamhet.”

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det är kunden som betalar

Krönika: Har du under senaste åren hört uttrycket ”Pricing power”, eller prissättningskraft på svenska? Det handlar om företag som har möjlighet att höja priserna utan att tappa marknadsandelar. I tider av inflation har begreppet aktualiserats då möjligheten för företag att föra över högre produktionskostnader på konsumenterna påverkar inflationens utveckling över tid. Hur står det till med lantbruksföretagens prissättningskraft?

 

Kommentera