Afrikanska svinpesten: Don’t mention the war

Så skedde det som inte fick hända, den fruktade afrikanska svinpesten (ASF) kom till Sverige. Det för grisar extremt smittsamma och dödliga viruset tog ett geografiskt jättesprång och satte ner sin fot i Fagersta, mitt i Sverige. Grisbranschen har jobbat hårt i många år för att just detta inte skulle ske. Så hur kunde det ske? Redan i utbrottets linda ser vi en rejäl skandal rullas upp. Hur är det ens möjligt med så obefintligt smittskydd?

 

På en utländsk jägares stövel, med en gästarbetare från ett land med svinpest eller på en macka som en utländsk lastbilschaufför slänger genom fönstret nära Karlskrona eller Nynäshamn. Det var några av skräckscenarierna för ett utbrott.

Kanske var det just så smittan kom hit, fast inte nära Nynäshamn eller Karlskrona, förstås. Som av en händelse ligger det en högintressant anläggning mitt i klicken av fynd av ASF-dödade grisar, avfallsanläggningen Sänkmossen.

”Det är långt, 100 mil, från närmsta smitta till Fagersta. Det är en människa som har fört med sig det, det har skett av misstag. Vi vet inte riktigt hur det har gått till. Men soptippen här i Fagersta är en centralpunkt. Kanske inte för att smittan har kommit in där men för att vildsvinen är där...” / stats­epizootolog Karl Ståhl, SVA.

Sänkmossen är en avfallsanläggning strax utanför Fagersta där matavfall tidigare lagts på betongplatta, för att senare lastas i containers för transport till biogasanläggning vid Gryta avfallsstation i Västerås. Men efter att jägare, redan 2021, larmade Jordbruksverket om problemen med vildsvinen täcktes matavfallet över med ett tält. Men vildsvinen har fortfarande lyckats komma åt matrester i restavfallet. 

 Flera myndighetsinstanser tycks ha gjort någonting, men ingen har tagit ansvar för att vildsvinens bökande i restavfallet stoppats.

Vi kommer aldrig att få veta exakt hur smittan spridits till vildsvinen utanför Fagersta, men vi vet redan nu att hanteringen av matavfall/restavfall i Sänkmossen och sannolikt på fler håll i Sverige, är som designat för att vi ska få utbrott av afrikansk svinpest.

Hur har Kommunalförbundet VafabMiljös verksamhet vid Sänkmossen kunnat tillåtas fortgå, trots larm om obefintligt smittskydd? Hur är det möjligt att ingen inom delägande Arboga, Enköping, Fagersta, Hallstahammar, Heby, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås kommuner sett faran och sagt ifrån?

Mention the war!

Det spelar ingen roll om källan till smittan med 100 procents säkerhet kan fastställas eller ej. Hanteringen av matavfall i Sänkmossen är skandalös och har riskerat den svenska vildsvinspopulationen och den svenska grisuppfödningen. Det är av yttersta vikt att vildsvins tillgång till matavfall och restavfall på avfallsanläggningar omedelbart och för alltid stoppas. Det är Livsmedelsstrategi på riktigt.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades tisdag den 26 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera